Hoppa till innehållet

Sju års väntan men ingen fiber

För snart sju år sedan beställde Fredrik Persson fiberinstallation från IP-Only till sin bostad. Men först nu, när företaget riskerade att hamna på Svarta listan, väljer det att söka ledningsrätt för att kunna leverera den utlovade uppkopplingen.

Publicerad

Fredrik Persson bor i Herräng i norra delen av Norrtälje kommun. Nyligen förlorade han sin ADSL-uppkoppling när Telia kapade kopparkabeln. När sommargästerna anländer blir belastningen på mobilnätet så hög att han har svårt att komma ut på internet den vägen.

– Jag behöver en uppkoppling för att kunna leva normalt, säger han.

Lösningen på internetproblemen skulle bli en fast uppkoppling med fiber. Redan i oktober 2016 träffade Fredrik Persson avtal med IP-Only, som nu bytt namn till Global Connect, om leverans. 2020 skulle arbetet med fiberanslutningen vara klar men i stället har företaget valt att säga upp avtalet med hänvisning till att man inte kunnat komma överens med markägare om att få gräva ner sin fiber fram till hans fastighet.

– 2021 fick jag helt plötsligt ett brev från IP-Only där det stod att mitt avtal upphört. I stället erbjöd de ett nytt avtal där förutsättningar var att de skulle få bidrag från Post- och telestyrelsen. Det tyckte jag var konstigt att de kunde annullera mitt avtal, säger han.

Fredrik Persson väntar fortfarande på bredbandsfiber.

Innan avtalet sades upp hade Fredrik Persson hört av sig många gånger till företaget för att höra hur arbetet gick och fått försäkringar om att allt gick som det skulle.

– Jag blev till och med uppringd av flera försäljare med erbjudanden om abonnemang på tjänsteleverantör i fibern, säger han.

Fredrik Persson valde till slut att anmäla företaget till Allmänna reklamationsnämnden som gav honom rätt. Enligt nämnden finns inget i avtalet mellan företaget och Fredrik Persson som ger det rätt att bryta löftet om fiberleverans. Nämnden tycker heller inte att Global Connect visat tillräckligt väl att det saknas möjligheter att dra fram fiber eller om det finns möjlighet att beviljas ledningsrätt. Ledningsrätt innebär att markägaren kan tvingas att låta fibern gå över marken, men det är ofta dyrt. Vanligen kostar det mellan 50 000 och 100 000 kronor enligt Lantmäteriet, men i komplicerade fall kan det bli mycket dyrare och markägaren har möjlighet att överklaga beslutet.

I ett mejl skriver Global Connects kommunikationschef Natalie Rudarp till Råd & Rön att företaget därför i första hand velat ha frivilliga avtal med markägarna, men att det inte gick i det här fallet. Global Connect tycker i stället att Fredrik Persson ska skaffa fiber via en annan operatör som verkar i området. Men inte heller den operatören har markavtal eller ledningsrätt.

Enligt kommunikation med Fredrik Persson som Råd & Rön tagit del av gav Global Connect upp om att få till markavtal redan 2020. Först när Råd & Rön tar kontakt med företaget i maj i år väljer det att söka om ledningsrätt för att på det sättet kunna följa Arns beslut och slippa hamna på Svarta listan.

Mer att läsa från Svarta listan