Hoppa till innehållet

Inga pengar tillbaka för resan trots undantagstillstånd

När undantagstillstånd infördes i Peru och researrangören inte kunde garantera hemresedatum avbokade Jan Källqvist familjens planerade Sydamerikaresa. Men arrangören Jambo Tours ville inte betala tillbaka de dryga 370 000 kronor resan kostade.

Publicerad

Drömresan till Peru avbokades, men resenärerna fick inte pengarna tillbaka.

Rundresan i Sydamerika sköts först upp på grund av pandemin, men i december 2022 var det dags för Jan Källqvist med familj att resa i väg på ”sydamerikansk odyssé med Galapagosöarna”. Paketresan anordnad av Jambo Tours var på 26 dagar och skulle ta dem till bland annat Peru. Strax före avresan rapporterades det om protester och oroligheter i landet efter att presidenten Pedro Castillo avsatts och att undantagstillstånd införts under perioden som resan skulle ske. Amerikanska myndigheter gick också ut med en varning kring resor till Peru.

Jan Källqvist.

När Jan Källqvist nåddes av nyheterna tog han kontakt med Jambo Tours för att få reda på hur hans planerade resa skulle påverkas.

– Men vi fick ingen klarhet i om resan till Peru skulle kunna genomföras eller om man skulle hitta på någonting annat i stället, säger han.

Dottern i familjen var inbokad på en tidigare hemresa än övriga eftersom hon hade en examination hon var tvungen att göra.

– Vi frågade hur det skulle fungera med den hemresan, men det kunde Jambo Tours inte svara på, säger Jan Källqvist.

Det osäkra läget och de många oklarheterna kring hemresan fick familjen att bestämma sig för att avboka bara ett par dagar innan avfärd.

– Det här var ju en resa för att få natur-upplevelser och kulturupplevelser och inte för att se om vi kunde ta oss igenom ett undantagstillstånd, säger Jan Källqvist.

Han menar att familjen hade rätt att avboka utan kostnad utifrån paketreselagen som säger att man får avboka innan avfärd utan någon avbokningsavgift om ”resan väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet”.

Resan genomfördes för övriga resenärer och Jambo Tours ville inte betala tillbaka de 371 621 kronor resan kostade eller låta familjen resa vid ett annat tillfälle. I stället erbjöds 15 000 kronor som en goodwillkompensation. 

– Vi kom inte överens med dem, utan ansökte om prövning hos Allmänna reklamationsnämnden, säger Jan Källqvist.

Nämnden tog upp ärendet och familjen fick rätt. Arn menade att säkerhetsläget och förhållandena i Peru var sådana att Jan Källqvist hade rätt att avboka utan att behöva betala. Oavsett säkerhetsläget menar nämnden att Jan Källqvist ska få sina pengar tillbaka eftersom Jambo Tours inte visat att de i sitt avtal skrivit att en avbeställningsavgift kan tas ut.

Nämnden var dock inte enig i sitt beslut. Företrädarna för resebranschen i form av Visita och Svenska Resebranschföreningen (tidigare Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen) tyckte inte att Jan Källqvist kunnat visa att säkerhetsläget i Peru var sådant att han skulle få boka av resan.

I sitt yttrande skriver branschföreträdarna att avrådan från amerikanska myndigheter har ett lägre bevisvärde eftersom bedömningen kring säkerheten för amerikanska medborgare kan vara en annan än den för svenska medborgare. Rapporteringen i nyhetsmedia tycker de ska ”värderas med stor försiktighet eftersom det inte är någon officiell information och bakomliggande agendor med mera inte kan uteslutas”.

I stället för ersättning från reseföretaget fick Jan Källqvist en uppmaning att ta ärendet vidare till Stockholms tingsrätt, vilket han också gjort.

– Ärendet är speciellt. Det fanns ingen reseavrådan till Peru från UD, säger David Karlsson, som är vd på Jambo Tours.

David Karlsson, Jambo tours.

Han tycker att det är viktigt att det reds ut vad som gäller i liknande situationer.

– Vi vill veta var gränsen går. Nu blev det så att nämnden la vikt på något som kommer från amerikanska myndigheter och vi har inte varit med om det tidigare. Vi måste veta hur vi ska agera i situationer framåt om amerikanska myndigheter säger en sak och kanadensiska en annan. Och sedan kommer kanske tyska myndigheter med en tredje rekommendation. Är det då amerikanska, kanadensiska, tyska eller svenska myndigheter som gäller? säger David Karlsson.

Jambo Tours är medlemmar i Svenska Resebranschföreningen som i sin uppförandekod säger att medlemmarna ska följa Arns beslut. Men i det här fallet uppmanar branschorganisationen företaget att inte göra det.

– Vi tycker att det är helt orimligt att kunder godtyckligt, bara för att de tycker att det är otäckt att åka till det här landet, kan avboka bara några dagar innan avresa, säger Didrik von Seth, som är generalsekreterare och vd på Svenska Resebranschföreningen.

Didrik von Seth är generalsekreterare och vd på Svenska Resebranschföreningen.

Enligt honom sker det ett fåtal undantag från regeln att medlemmarna i organisationen ska följa Arn.

– Kravet för våra medlemmar är att de följer Allmänna reklamationsnämnden, men vid några få tillfällen i ett fall som detta, där en oenig nämnd beslutar om en fällning och vi tycker att beslutet inte överensstämmer med lagstiftningen, vill vi att det prövas i domstol för att få prejudikat, säger Didrik von Seth.

Jan Källqvist tycker att det beslutet minskar trovärdigheten för både Svenska Resebranschföreningen och för Arn.

– De sitter med i nämnden men respekterar inte de beslut som tas i nämnden, varför ska man då sitta med? säger han.

Mer att läsa från Svarta listan