Drömresan till Peru blev ett fiasko
Det utlovade besöket i Machu Picchu plockades bort från resan till Sydamerika, men resenärerna blev utan ersättning.
![](/globalassets/artikelbilder/_svartalistan/temaresor-sydamerika-hr.png?width=1200&height=800&mode=crop&quality=90&scale=both)
Susanne Wackenstam och hennes resesällskap drömde om att få se Machu Picchu och inkastaden Cusco och bokade en resa med Temaresor till Sydamerika i början av 2023. Men på grund av oroligheter i Peru blev de båda drömdestinationerna borttagna från reseprogrammet och ersatta med alternativa resmål i Ecuador.
– Huvudsyftet med resan var att få se Machu Picchu och Cusco. Men vi kom aldrig dit, säger Susanne Wackenstam.
Hon kontaktade resebolaget redan innan resan för att få boka om. Men det ville bolaget inte gå med på. I stället erbjöds de ett prisavdrag på först 2 000 kronor och sedan 4 000 kronor.
– Jag sa ”driver du med mig”. Resan kostade alltså 76 000 kronor per person, säger Susanne Wackenstam.
När resan inte gick att boka om kände de sig tvungna att åka ändå.
– Vi fick ju inte tillbaka några pengar, så vi reste under protest, säger hon.
De anmälde företaget till Arn och begärde ett prisavdrag med en tredjedel av priset. Tillsammans 44 800 kronor. Temaresor svarade aldrig Arn som rekommenderar att de båda resenärerna ska få den summa de begärt.
– När man drömt om ett resmål i så många år blir det ju en katastrof när man inte får uppleva det. Nu kommer vi aldrig dit, säger Susanne Wackenstam.
David Karlsson som är vd på Jambo Tours, företaget som också står bakom Temaresor, känner inte till Susanne Wackenstams ärende när Råd & Rön kontaktar honom.
– Jag känner inte till ärendet men det är inga tvivel om att vi följer beslutet från Arn, säger han.
Några dagar efter att Råd & Rön pratat med David Karlsson får Susanne Wackenstam och hennes reskamrat sina pengar enligt nämndens beslut. Det betyder också att Temaresor inte hamnar på Svarta listan.
I samband med höstens uppdatering av Svarta listan skrev vi om ett liknande ärende där en familj nekats att avboka en resa till Peru i samband med oroligheterna. Den resan ordnades också av David Karlssons företag, men under varumärket Jambo Tours.
Familjen valde att stanna hemma och Arn rekommenderade att kostnaderna för resan, drygt 370 000 kronor, skulle återbetalas. Jambo Tours valde att inte betala med hänvisning till att det inte fanns någon reseavrådan från utrikesdepartementet, UD, för Peru.
Ärendet drevs vidare till tingsrätten och Jambo Tours fick stöd av Resebranschföreningen att gå emot Arnbeslutet. Både David Karlsson och Didrik von Seth, som är generalsekreterare och vd på Svenska Resebranschföreningen tyckte då att det var viktigt att pröva frågan om det krävs en reseavrådan från UD för att få pengarna tillbaka vid en avbokning.
– Är det så att det blir en rutin att om en kund läser i en artikel att ett resmål är farligt och vill ha alla pengar tillbaka så innebär det att man måste kalkylera med den risken när man sätter priser på resor. Då skulle priserna naturligtvis gå upp, säger Didrik von Seth nu till Råd & Rön.
Men väl i tingsrätten valde Jambo Tours att erbjuda kunden en förlikning i stället för att få ärendet prövat.
– Jag kan inte kommentera varför vi gjorde det. Men det grämer mig att det inte blev prövat, säger David Karlsson.
Enligt Didrik von Seth valde företaget att erbjuda en förlikning eftersom det inte var säkert att det skulle vinna i tingsrätten. Tvekan uppstod enligt honom när det gällde frågan om företaget informerat kunden om att det skulle kosta pengar att avboka resan. Något det står i paketreselagen att företaget ska göra.
– Den här resan bokades via telefon och tyvärr har man inte rutinen att spela in samtal och då gick det inte att bevisa att kunden fått informationen, säger Didrik von Seth.
Även Arn tog upp detta faktum i sin motivering till att kunden skulle ersättas för kostnaden för resan.