Strykjärn, steamers och ångstationer – bäst i test
Råd & Rön har testat 35 strykjärn, 19 steamers och 14 ångstationer. Testet visar att det finns bra och prisvärda modeller i alla tre kategorier. De bästa modellerna får bort skrynklorna från såväl bomull som syntet. Men testets sämsta strykjärn och steamers tål repor dåligt och lämnar även kläderna skrynkliga.
Om testet
Vi har testat...
- Strykförmågan på bomull, syntet och jeans.
- Hur lätta modellerna är att använda.
- Hur stort ångflödet är.
- Hur väl sulorna står emot repor.
- Hur bra modellerna hanterar kalkavlagringar.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Steamern ångar slätt snabbt och lätt
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade modeller
Fler tester
Utdrag ur testet av strykjärn, steamers och ångstationer
En krispig vit skjorta till jobbmötet, en elegant festklänning i känsligt tyg eller kanske en vanlig tröja som legat för länge längst bak i garderoben och fått tråkiga veck – olika plagg kräver olika behandling för att se riktigt fina ut. I det här testet har vi med ångstrykjärn, som väl inte behöver någon närmare presentation, ångstationer och steamrar. Ångan som alla produkterna använder får fibrerna i tyget att svälla och mjukas upp, vilket gör att de återfår sin naturliga form.
Ångstationen liknar strykjärnet men har betydligt större vattentank och kan producera mer ånga. Den bildas i basstationen, där vattenbehållaren finns, och leds till järnet genom en slang. En steamer producerar ånga som trycks ut genom ett munstycke. Några är handhållna, och fördelen med dem är att de tar mindre plats och är enklare att ta fram och att ta med. Andra är stående och de kommer med en ställning och separat vattentank. Fördelen med de stående är att dess vattenhållare rymmer mer vatten, så att du kan steama flera plagg i ett svep. En annan fördel med steamers är att de kan användas direkt på gardiner som hänger på stången eller på kläder på galgen.
För att resultaten ska bli jämförbara och rättvisa har vi skapat exakt likadana skrynklor på plaggen.
Allra bäst totalt sett är en ångstation och det är också en ångstation som får det absolut högsta strykningsbetyget. Det är den enda modellen som får en sjua för sin förmåga att ta bort skrynklor från bomullstyg. Det samlade betyget dras dock ner av att sulan lätt får repor. Det är över huvud taget stora skillnader mellan hur sulorna håller, många får nior i betyg medan andra bara får ettor.
Annars skiljer sig inte strykningsbetygen i toppen så mycket mellan de olika produkterna – de bästa landar på en femma eller sexa. Bästa ångstrykjärnen är två strykjärn som får 68 i samlat betyg och en femma för strykning.
Streamers hamnar överlag längre ner i tabellen, de är inte riktigt lika bra som de bästa stationerna och strykjärnen. Streamers klarar heller inte riktigt samma saker som de andra typerna, till exempel pressveck på byxor. De två bästa är en handhållen respektive en stående steamer.
När det gäller ånglödet är värdena och betygen inte direkt jämförbara, eftersom ångstationer har så mycket högre ångflöde har de en egen skala. Ett kraftigt ångflöde ger bättre förutsättningar för att få bort skrynklor, men det är inte nödvändigtvis så att ju kraftiga ångflöde, desto bättre resultat.
När det gäller hanterbarheten har vi tittat på hur lång tid det tar innan ånga bildas, hur enkelt det är att fylla på vatten, hur lätt det är att komma åt knappar och inställningar, vilket glid sulan har och om det finns en risk för brännskada. Här är det stora skillnader mellan de olika modellerna, de är bra på vissa aspekter och dåliga på andra.
...