Robotgräsklippare – bäst i test
Råd & Rön har testat 57 robotgräsklippare avsedda för vanliga villatomter. Flera robotar klipper både snyggt och snabbt samt manövrerar enkelt runt hinder, men vissa har problem med såväl blött gräs som små gropar i gräsmattan. Finesserna skiljer också mycket – några modeller navigerar utan begränsningskabel och flera robotar har avancerade appar. Andra budgetmodeller har bara enkel schemaläggning som görs med knappar på roboten.
Om testet
Vi har testat...
- Utseende och jämnhet för en vanlig villagräsmatta efter klippning.
- Om robotklipparen klarar den angivna maxytan.
- Att klippa långt gräs.
- Att klippa blött gräs.
- Hur lång tid klippningen tar.
- Hur mycket robotarna låter.
- Hur bra robotgräsklipparen klarar hinder som träd och rabatter.
- Batteriets laddningstid.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- 2024: Så står sig lyxiga Ecovacs mot Biltema och Jula
- 2023: Stihl vs Worx
- 2022: Därför regerar Husqvarna
- Robotgräsklipparna med bästa apparna
- …och mycket mer!
Publicerad
Dessa robotgräsklippare ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av robotgräsklippare
Intresset för robotgräsklippare fortsätter att växa, inte minst i Sverige. Roboten ger dig en tät, fin gräsmatta, eftersom den klipper ofta och gräsklippet ligger kvar som gröngödsling på gräsmattan.
Vi har testat robotgräsklippare för hemmaträdgården och i år med ett nytt, tuffare testprogram. Robotarna är avsedda för ytor på mellan 250 och 1200 kvadratmeter. Nytt för årets test var att vi lät våra labbexperter bedöma rimligheten i tillverkarens uppgift om hur stor yta robotgräsklipparen klarar. Det finns ingen standard över hur dessa rekommenderade och maximala ytor räknas fram, utan det står varje tillverkare fritt att höfta fram en siffra. Tillverkarens uppgift kan därför ofta bara infrias om din trädgård är slät och hinderfri, och framför allt om du är beredd att låta robotgräsklipparen klippa många timmar varje dag.
En tillverkare uppger till exempel att deras robotklippare klarar att klippa en trädgård som är 1000 kvadratmeter stor. Vilken den också gör enligt vår bedömning, men för att klara det behöver den klippa 16 timmar varje dag. Och det kanske inte känns så kul att nästan alltid höra robotgräsklipparens tuggande i trädgården och behöva ha koll på barn och husdjur. Tumregeln är att ju mer komplex din trädgård är, desto mindre yta klarar en robotgräsklippare att hålla efter. Komplexiteten kan till exempel bestå av höjdskillnader, många träd och rabatter och flera trånga passager och biytor.
Svårt att hitta sidoytan
Robotarna klarar att klippa de flesta typer av gräs riktigt bra, några har dock problem med långt gräs och att klippa på ojämn gräsmatta. Vi har i år delat in testytan i ”trädgårdar” på 200 kvadratmeter, där en mindre sidoyta är avskild genom en gång.
”Helt oacceptabelt”
Det är skillnad på hur bra robotarna fungerar när den möter olika typer av hinder. När det handlar om säkerheten varnar vi efter den senaste testomgången för tre robotgräsklippare.
Ingen av de tre robotarna stannar när vi ställer en träfot med en sko på framför dem. I stället fortsätter de att klättra upp på skon och klippa. Det gav dem sämsta betyg för mekanisk säkerhet och drog ner totalbetyget rejält.
– Alla gräsklippare är naturligtvis potentiellt farliga. De har vassa knivar, och man ska vara försiktig när man hanterar dem. Men att robotar inte stoppar när de kör på en fot är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.
Långt gräs svårt
Vi låter våra testrobotar klippa på var sin gräsyta i fyra veckor. Att klippa på en slät, jämn, gräsmatta är inga problem för robotgräsklipparna. Men alla trädgårdar är inte jämna som ett dansgolv. Vi testar därför också bland annat hur robotarna klarar att klippa i sluttningar. Tillverkarna anger olika maximala lutningsvinklar, robotarna klarar mellan 25 och 45 procents lutning. Här var robotgräsklipparna från två tillverkare klart sämre än de övriga. Att leta sig in i sidoytan var inte heller helt lätt för alla robotarna. Flera av robotgräsklipparna har också svårt att svänga i riktigt högt gräs.
En timmes laddtid
Laddtiden ligger runt en timme för klipparna, liksom klipptiden, innan de måste in till basstationen igen. Just vid basstationen kan det uppstå ett visst slitage på gräsmattan, eftersom roboten kör in och backar ut på samma ställe. Det finns dock modeller, bland annat Al-ko:s, som löser detta genom att robotgräsklipparna körs in i laddstationen, laddas från sidan, och därefter kör rakt fram, ut igen. Därmed minskas slitaget. Tänk bara på att placera stationen så att roboten kan köra rakt igenom.
Stor prisvariation
Priserna varierar stort mellan robotgräsklipparna, mellan 5000 och 20000 kronor ungefär. Till priserna kommer också oftast ett antal hundralappar för kabel och märlor för att fästa kabeln med. Du måste lägga ut kabeln runt hela den yta som ska klippas. Att köpa till ett installationspaket med till exempel 150 meter kabel och 200 märlor kostar runt 950 kronor. Kablar säljs i flera olika längder, och du kan köpa vilken du vill, de passar till alla typer av klippare. Tycker du det är krångligt att lägga ut kabeln hjälper de flesta butiker till med detta, men en sådan tjänst kan kosta cirka 3 000 kronor.
Enkel installation
Robotarna har utvecklats mycket de senaste åren, och är nu lätta att installera och programmera. Manualerna som följer med är i dag bra, alla modeller har fått toppbetyg för dem. Allt fler robotgräsklippare har i dag också tillhörande appar, som gör att du kan övervaka klippningen också från din mobil.