Stekpannor – bäst i test
Råd & Rön har testat 28 stekpannor med beläggning av släpplättmaterial som till exempel teflon. Alla utom en fungerar med induktionshäll. Vi hjälper dig att välja bästa stekpannan som både värms snabbt och där maten inte fastnar.
Om testet
Vi har testat...
- Att steka ägg och pannkakor.
- Hur balanserad och lätt pannan är att använda.
- Hur jämnt värmen fördelar sig i stekpannan.
- Hur lång tid det tar innan stekpannan blir varm.
- Motståndskraft mot slitage och repor.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Stekpannor som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av stekpannor
Stekpannan är ett av kökets allra mest använda köksredskap. Den ska klara allt från att brassa en saftig oxfilé till att steka sköra crepes. Och när man väl står vid spisen vill man att pannan ska värmas snabbt, fördela värmen jämnt och definitivt inte bränna fast maten. Vi har testat 28 stekpannor med släpp lätt-beläggning för att se om de klarar det.
I labbet har vi stekt fem ägg efter varandra och noterat hur lätt äggen släpper och hur mycket äggrester som blir kvar i pannan. De flesta modeller klarade äggstekningen galant. När vi i stället hällde i pannkaksmet blev resultatet däremot långtifrån alltid idealiskt. Fem pannkakor stektes i varje panna och sedan bedömdes gräddningen. Bara några få stekpannor fick maxbetyg - däribland jumbon.
För att förhöja nöjet av hemmakockeriet är det viktigt att stekpannan känns balanserad och är lätt att hantera. Oftast, men inte alltid, får testets tungviktare låga betyg för sin hanterbarhet. Skönast att använda är tre stekpannor som alla väger ett kilo eller mindre. Oavsett vilken panna du väljer behöver du inte vara rädd att bränna dig på handtaget när du brassar på för fullt. Den varmaste punkten på handtagen når bara runt 30 grader.
Teflonvarning – behöver du oroa dig?
Teflon är ett varumärke som innehåller det omdiskuterade ämnet polytetrafluoreten, PTFE. Av hälsoskäl behöver du inte vara orolig för att använda stekpannor med PTFE. De avger extremt små mängder av ämnet, mindre än vad du får i dig genom ett vanligt liv i modern miljö. Däremot finns det osäkerhet kring miljöbelastningen. PTFE är väldigt svårnedbrytbart och risken finns att miljön tar stryk både vid tillverkning och återvinning.
Alla utom en av stekpannorna i testet är gjorda av aluminium och rostfritt stål. De är uppbyggda av många lager i skiftande tjocklek. Varje stekpanna har sin egen sammansättning, vilket gör att värmen fördelar sig väldigt olika modellerna emellan. Vi värmde upp pannorna till en medeltemperatur på 180 grader, sedan mättes temperaturen på den varmaste och den kallaste punkten. Skillnaden var i många fall enorm, allra störst var den hos en stekpanna där det skiljde 153 grader på induktionshäll. Stekpannans sammansättning avgör också hur lång tid den tar att hetta upp. I testet har vi mätt tiden tills pannan når 180 grader. Även här är skillnaderna stora.
Testets bästa stekpanna får även, tack vare sitt låga pris, utmärkelsen Bra köp. Den väger bara ett kilo och är riktigt skön att använda. Äggen släpper perfekt medan pannkakorna blir okej. Dessutom klarar pannan repor och slitage fint. Testvinnaren har dock en plump i protokollet – den buktar sig 2,6 millimeter när den värms upp, pannans mitt blir högre än dess kanter. Men betyget för planhet har vi inte viktat så högt, därför kniper pannan ändå förstaplatsen.
Så tar du hand om din panna
Diskmedel tillåtet
Stekpannor med beläggning av släpp lätt-material kan diskas med diskmedel.
Diska för hand
Enligt tillverkarna kan stekpannorna diskas i maskin. Men vi avråder ändå för säkerhets skull. Det är lätt hänt att pannan tar stryk i maskinen.
Låt den svalna
Temperaturchocka inte stekpannan i onödan. Låt den svalna innan du diskar.
Plast eller trä
Använd plast- eller träredskap när du steker. Det är mest skonsamt för släpplättpannans beläggning.