Induktionshällar – bäst i test
Råd & Rön har testat 135 induktionshällar i varierande prislägen från runt 3 000 kronor upp till drygt 46 000 kronor. Hällarna är överlag snabba, energieffektiva, enkla att hantera och lätta att rengöra. Men vi kan också konstatera att flexzonerna i flera fall fungerar uselt.
Om testet
Vi har testat...
- Hur lång tid det tar att koka upp vatten.
- Hur det fungerar att grädda pannkakor.
- Hur det fungerar att fritera pommes frites i olja.
- Flexzonens effektivitet.
- Energiförbrukningen.
- Ljudnivåerna från kylfläktar och magnetfält.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Cylindas induktionshäll fattade eld
- Kortslutning i fler Cylindahällar
- …och mycket mer!
Publicerad
De här induktionshällarna ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av induktionshällar
Pastavatten, pannkakor och pommes. Det är de tre p:na som fäller avgörandet när vi sätter induktionshällar på prov i labbet.
När vi testar induktionshällar mäter vi tiden det tar att koka upp två liter vatten, hur bra de är för att steka pannkakor och så det riktiga eldprovet, när vi friterar pommes frites på en kokzon samtidigt som vi kör övriga zoner på full effekt.
Dessutom kontrollerar vi hur enkla hällarna är att använda och rengöra och om de uppfyller säkerhetskrav med till exempel överkokningsskydd. Vi mäter också hur mycket energi de förbrukar under testet och hur mycket de väsnas.
Det är stora skillnader i hur snabbt det går att koka upp vattnet på de olika hällarna i testet. Den snabbaste klarar provet på fem minuter blankt medan de långsammaste hällarna tar mellan 11 och 13 minuter på sig för att göra samma jobb.
Hällen som klarar sig bäst och som vi ger utmärkelsen Bäst i test finns i två versioner. Förutom varumärket skiljer de båda sig åt i hur plattorna är utmärkta och hur touchkontrollerna för att styra plattorna är placerade. Hällen hör till de större i testet, med en bredd på 92 centimeter och ett djup på 53 centimeter. Den får toppbetyg för hur enkel den är att hantera och ett högt betyg när det gäller matlagningen. Den hör dessutom till de tystare i testet. Men om du är sugen på att slå till gäller det att ditt kök har en elinstallation som klarar 11,1 kilowatt, det vill säga tre faser med 16-amperesäkring i varje.
Lika bra som Bäst i test-hällen på matlagning och nästan lika enkel att hantera, men till en tredjedel av priset, är hällen vi utser till Bra köp. Den fixar pastavattnet på sex minuter, vilket faktiskt är nästan dubbelt så snabbt som Bäst i test-hällarna. Även vardagsfavoriten pannkakor klarar den lika bra som hällen i tabelltoppen, men den som vill fritera pommes frites bör kanske titta efter en annan modell. Matmässig hör till den mindre typen av hällar i testet och är 59 centimeter bred och 52 centimeter djup.
Om man är intresserad av energieffektiviteten är skillnaden mellan olika modeller inte jättestor. De flesta hällar ligger på mellan 65 och 75 procents energieffektivitet i vattenkokningstestet.
Ingen av hällarna klarar att hålla en jämn låg temperatur på lägsta inställningen över tid, temperaturen stiger lite hela tiden. Sämst går det för en häll som når upp till 57 grader efter 30 minuter på lägsta inställningen. De bästa hällarna i det här testet håller en temperatur på 30 grader efter samma tid.
Bäst i pommes frites-deltestet är en häll som klarar att värma frityroljan till 180 grader på 9 minuter och 15 sekunder och har kapacitet för att fritera två kilo pommes frites samtidigt som det kokas vatten på övriga kokzoner. Det resultatet kan jämföras med långsamaste som tar mer än en halvtimme på sig att komma upp i temperatur och bara klarar 500 gram pommes.
För en häll blir det här pommestestet för mycket, ett kretskort fattar eld under testet som måste avbrytas.
När det gäller pannkakorna bedömer vi både deras utseende och hur lång tid det för dem att bli färdiga. I den här grenen får de flesta hällar med några få undantag ett okej betyg även om det kan skilja en del både i hur det färdiga resultatet ser ut och hur lång tid själva gräddningen tar.
75 av de testade modellerna har så kallade flexzoner, där flera kokzoner kan slås samman till en större, så att du kan laga mat i rejält stora kokkärl. Vi har i flera år klagat på att tillverkarna inte har gjort riktiga flexzoner, med spolar under hela zonmarkeringen utan att det i stället under den stora markeringar bara varit två runda spolar som värmts upp, ungefär som två ”plattor”. Men på senare år har det dykt upp modeller som får riktigt höga betyg även i det här delmomentet. Men det finns fortfarande tillverkare som inte har fått fason på zonerna och som får bara ettor i betyget.
40 av hällarna i testet skiljer sig markant från de övriga genom att de har inbyggd köksfläkt. I den här tabellen kan du se hur väl de fungerar testade bara som spishäll.