Tryckkokare – bäst i test
Råd & Rön har testat 12 tryckkokare, varav hälften används på spisen och hälften har egen värme via elsladd. Vi har lagat köttgryta och kidneybönor och bedömt resultaten. Flera tryckkokare i testet har fel tidsangivelser vilket drar ner betygen. De bästa tryckkokarna lagar dock riktigt mört kött och bönor med perfekt tuggmotstånd.
Om testet
Vi har testat...
- Smak, utseende och konsistens för köttgryta med grönsaker.
- Smak, utseende och konsistens för gryta med kidneybönor.
- Tillagningstid.
- Tid för uppvärmning och trycksläpp.
- Hur lätta tryckkokarna är att använda och rengöra.
- Säkerheten för lock och gryta.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Tryckkokare som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av tryckkokare
Tryckkokaren sparar mycket tid i köket. Det tätslutande locket håller kvar ångan och ökar trycket inuti tryckkokaren. Det höjer koktemperaturen, vilket gör att ingredienserna tillagas fortare. Hur mycket tid du sparar beror på vad du tillagar, ofta kokar rätten klart på en tredjedel av tiden.
För att få bra resultat måste du dock kunna lita på den angivna koktiden. Under ett vanligt långkok på spisen kan du enkelt lyfta på kastrullocket och känna på köttet eller grönsakerna för att se om de är klara. Det kan du inte göra med en tryckkokare, för det tar tid att släppa ut ångan och sedan få upp trycket igen. Så när du väl öppnar locket gäller det att rätten har kokat korrekt tid. Här brister flera tryckkokare i testet.
Vi har kokat två rätter i labbet – köttgryta och kidneybönor. Såväl smak som konsistens och utseende har bedömts. Köttet i grytan ska hålla ihop och vara mört samtidigt som grönsakerna inte ska vara överkokta. Flera modeller klarade det, köttgrytan både luktade och smakade gott och ingredienserna hade rätt konsistens. Men några modeller gjorde köttet lite segt eller så blev grönsakerna mosiga. Det övergripande resultatet för kidneybönorna var ungefär detsamma. De bästa tryckkokarna kokar bönor med perfekt tuggmotstånd, medan de sämsta i princip gör mos av bönorna.
Tyvärr är det få kokare som lyckas med både köttgrytan och kidneybönorna. I testet har vi använt oss av tillverkarnas angivna koktider. När du använder tryckkokaren hemma kan du ju dock förlänga eller förkorta koktiden nästa gång du lagar samma rätt beroende på hur resultatet blev. Men vi anser att du som konsument ska kunna lita på att varan du har betalat dyra pengar för har korrekta instruktioner, därför har vi baserat våra betyg på dem.
I testet ingår tolv tryckkokare, hälften av dem är av den klassiska sorten som värms på spisen och hälften är elektriska med egen uppvärmning. Elvarianterna marknadsförs ofta som multikokare och kan ha funktioner som luftfritering, riskokning och annat. Dessa har vi dock inte undersökt, utan testet koncentrerar sig enbart på tryckkokning. Tillagningstiden är betydligt längre för de elektriska kokarna, men å andra sidan är det bara de bästa elkokarna som både lagar god köttgryta och goda kidneybönor.
Säkerheten för en tryckkokare är viktig. Om trycket stiger tillräckligt mycket utan att ångan kan komma ut flyger locket i luften och det kan gå riktigt illa. En tryckkokare har därför dubbla säkerhetsventiler som ser till att trycket inte blir för högt. Vi har bland annat testat säkerheten för tryck, låsanordning och den utpysande ångans riktning. På de elektriska varianterna har vi även testat elsäkerheten. Glädjande nog hittade vi ingen brist hos någon av modellerna. Men eftersom vi inte har testat alla moment i EU-standarden blir det maximala säkerhetsbetyget en sjua.