Gaskök – bäst i test
Vindskydd och värmeväxlare sätter turbofart på matlagningen när vi testar ett dussin gaskök för vandringsturen. Vill du snåla med gasen gäller det att välja rätt.
Om testet
Vi har testat...
- Hur snabbt köken kokar upp vatten i vindstilla förhållanden och när det blåser.
- Hur mycket gas de förbrukar.
- Om de står stadigt.
- Hur mycket de låter.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Fler tester
Utdrag ur test av gaskök
Ett bra gaskök ska koka upp vatten snabbt och göra av med så lite gas som möjligt under tiden. Vi har testat tolv varianter som alla mest är lämpade för att koka vatten som kan användas till torrmat på turen, eller varför inte till en kopp kaffe på skogspromenaden. Skillnaderna mellan kökens prestanda är stor. Snålaste brännaren klarar att värma tre gånger så mycket vatten som den törstigaste under ideala förhållanden. När vinden friskar i blir skillnaderna ännu större.
Köken vi testat levereras med kärl som kan användas för att värma mellan 0,4 och 1 liter vatten, så de är mer anpassade för en till två personer som ska äta än för en hel familj. Hur mycket vatten som verkligen kan kokas i kärlen kan skilja rejält jämfört med vad tillverkaren anger. På kärlet till köket Jetboil Flash anges till exempel storleken en liter, men vår mätning visar att det bara rymmer 0,46 liter vatten vid kokning.
Öronbedövande matlagning
Matlagning i lugn och ro är ingen självklarhet med gaskök. Flera av köken låter riktigt högt, med ett ljud som påminner om en blåslampa. Värst är ljudet hos Firemaple Star X2, som når upp till 78 dB(A) i ljudtryck.
Kokkärlen fungerar också som behållare för brännare, en gasflaska för 100 gram gas och andra tillbehör när köken packas ihop. Två av köken levereras med lock som fungerar som stekpanna, men när vi teststeker pannkakor visar det sig att det knappast är värt besväret.
Köken skiljer sig åt en hel del i sin konstruktion och hur de tar hand om värmen från gaslågan. Vissa modeller har värmeväxlare och vindskydd, andra bara en oskyddad brännare där lågan värmer direkt mot kokkärlet.
Störst vikt i vårt test har vi lagt på hur snabbt och effektivt de olika köken kan värma en liter vatten från 20 till 90 grader och hur väl de klarar att göra det i olika vindförhållanden. Eftersom köken klarar olika mycket vatten per omgång har vi fyllt dem till max och sedan beräknat tiden det skulle tagit för en liter vatten att bli varmt. För de brännare som levereras med vindskydd har vi använt dem, men de som saknar vindskydd har fått klara sig utan.
I första testomgången har vi värmt det rumstempererade vattnet utan någon vind. Det klarar alla köken utan större problem. S
Mer utslagsgivande blir testet när vi slår på fläkten i labbets vindtunnel. Redan vid lätt vind, 2,5 meter per sekund, blir det problem för några av köken som saknar vindskydd.
Den som vill ha ett av de mer effektiva köken får räkna med lite tyngre packning eftersom värmeväxlare och vindskydd väger. Men om man ska laga mat där det blåser det minsta är det förmodligen värt ett tyngre kök för att få mat snabbare. Det krävs inte heller så mycket matlagning för att man ska spara in det tyngre kökets vikt på att slippa släpa extra gas.
När du sätter upp ditt kök för att värma vatten är det viktigt att det står stabilt och inte välter. Flera av köken i testet levereras med en trefot av plast som sätts under gasflaskan för att ge dem extra stabilitet. Alla modeller klarar en lutning på tio grader innan de ramlar.
I flera av köken med värmeväxlare ska kärlet fästas, inte bara ställas, ovanpå brännaren efter att man tänt. Här varierar det hur enkelt fästena är att hantera.