Sämst i test 2019
Mjukgörare i peston, mögelgift i kattmaten och bilbarnstolar som går sönder i krocktestet. Här är 16 riktigt dåliga – eller till och med farliga – produkter vi testade i våra labb under förra året.
Livsfarligt babyskydd
Ett babyskydd ska hålla barnet säkert på plats vid en krock, men här misslyckas Hauck iPro Baby totalt när den monteras tillsammans med basen Hauck iPro Bas. När vi krocktestade kombinationen flög testdockan först i väg. När testet gjordes om med en ny stol gick basen i stället sönder och i ytterligare ett test flyttades dockans huvud så mycket att om hade den varit ett barn hade det riskerat att få skador.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar babyskydd och bilbarnstolar
Smärtsamma hörlurar
Helt trådlösa hörlurar är populära och smidiga för den som vill slippa trassla in sig i sladdar. Men att vara trasselfri räcker inte, det måste gå att njuta av musiken också. Där missar JVC HA-ET90BT helt. Enligt vår tränade expertpanel är ljudet rent av smärtsamt. Betyget hamnar därmed också i botten.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 155 hörlurar
För varmt i frysen
Frysar som inte är tillräckligt kalla avslöjar vi flera av i vår klimatkammare. Electrolux EUN2244AOW är dessutom riktigt dålig på att frysa in maten från rumstemperatur. Sammantaget betyder det att maten i frysen inte håller så länge som den borde och modellen får bara 1 i betyg för sina frysegenskaper.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 24 frysar
Gifter i kattmaten
Mögelgifter i kattmaten tyder på att tillverkaren inte har så bra koll på vad som har blandats i fodret. I vårt test innehöll vart tredje torrfoder mögelgifter. Sämst var Schesir Sterilized & Light. Det innehöll höga halter av fumonisiner, som misstänks vara cancerframkallande.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 18 sorters kattmat
Diskmedlet gör inte rent
Den viktigaste uppgiften för ett maskindiskmedel är förstås att hjälpa till att få disken ren. Det lyckas inte maskindiskmedlet Faith med alls. Det fick lägsta betyg för förmågan att ta bort te, inbränd mjölk, havregrynsgröt och äggula i vårt test.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 14 maskindiskmedel
Mjukgörare i peston
Fräscht grön, med tydlig smak av basilika, pinjenötter, italiensk ost och olivolja. Så tänker sig nog de flesta att en riktig Pesto Genovese ska vara. Om du köper pesto på burk är det en bra bit från sanningen. Cashewnötter är till exempel en vanligare ingrediens än pinjenötter och många tillverkare har betydligt mer solrosolja än olivolja i sina produkter. Fem av pestosorterna i vårt test – De Cecco Pesto alla Genovese, Änglamark Ekologisk pesto alla Genovese, Garant Ekologisk pesto alla Genovese, Monte Castello Pesto alla Genovese och Glenn Strömberg Collection Green Pesto – innehåller dessutom halter av mjukgöraren acetyltributylcitrat, ATBC, som ligger över gränsvärdet.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 15 sorters pesto
Klipper både gräs och tår
Förra året hamnade Stiga Autoklipp 221 på vår Sämst i test-lista för att den fortsatte att klippa rakt över en sko som placerades framför den. I år är Stiga tillbaka på listan med en ny modell, Stiga M5, som har samma säkerhetsproblem. Stiga M5 är dock inte ensam om problemet utan får sällskap av Ambrogio Next 4.0 basic som även den obekymrat fortsätter med sitt värv även om en fot kommer i vägen.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 13 robotgräsklippare
Livsfarliga sommardäck
När vi testade sommardäck i kategorin 216/65 R16C, som används till exempelvis minibussar, skåpbilar och mindre husbilar, hittade vi många däck som hade problem med säkerheten på våta vägbanor. Två däck, Hankook Vantra LT och Kleber Transpro var så dåliga att de bara fick 1 i samlat betyg eftersom de kan utgöra en säkerhetsrisk på vägen.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 122 sommardäck
Dammsugaren som bara sopar
Skaftdammsugare är i regel inte speciellt bra på att suga upp damm. Sämst av dem vi har testat i år är Cecotec Thunderbrush 790, som får lägsta möjliga betyg för sin förmåga att suga upp damm. Det enda som den egentligen duger till är att sopa upp cornflakes som tappats på en matta.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 49 skaftdammsugare
Honung med extra socker
Honung ska inte innehålla något annat än just honung. Men när vi skickade Törsleffs Ekologisk honung på analys visade det sig att både smak och kemisk analys av sockerarter och syror i honungen tyder på att socker tillsatts. Dessutom innehöll honungen för mycket hydroxymetylfurfural (HMF) för att den ska få säljas som honung till konsument. HMF är en nedbrytningsprodukt i honungen som tyder på att den inte behandlats rätt under tillverkning eller lagring.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 12 sorters flytande honung