Hoppa till innehållet
Behärska tekniken El & belysning

Så väljer du bästa lampan för varje rum

Vilken styrka ska mys- och arbetslampan ha? Vi reder ut vilken lampa som passar var.

Publicerad

Ljusgirlanger med vita eller färgglada små lampor hänger vi gärna upp på kräftskivan, födelsedagskalaset eller julfirandet. Här behövs bara pyttesmå lampor, som lyser med 2-5 lumen.

En liten myslampa i barnens rum, som kanske lyser hela natten, kan vara både trevligt och tryggt. En med 120-140 lumen och 2700 kelvin passar bra.

Lamporna i föräldrasovrummet ska vara starkare för den som gillar att ligga och läsa. Välj en mellan 400 och 500 lumen, om du har god syn. Vill du läsa mycket och länge, eller börjar du bli lite skumögd, behöver du 700-800 lumen. Färgtemperaturen ska du också anpassa till om du vill ligga och läsa eller inte. Upp till 3000 kelvin kan behövas för bra läsljus.

En golvlampa ska lysa upp en speciell del av rummet. Den behöver inte ha ett högt lumental om du inte tänker sitta och läsa eller handarbeta i lampans sken. Prova vad du tycker blir bäst, antingen 200-250 eller 400-500 lumen och från 2500 kelvin upp till cirka 3000 kelvin.

En bra arbetsbelysning ska kunna riktas direkt mot det du jobbar med. Därför är det förstås bra om den har en arm som kan vinklas och svängas. Här behöver du en stark lampa på 700-800 lumen och vitt ljus på 4000 kelvin.

Matbordsarmaturen är kanske den som är knepigast att välja. Den ska ge ett bra och klart ljus, men samtidigt inte blända. Och du ska kunna se den som sitter på andra sidan bordet. Höj- och sänkbara armaturer är bra, lampan kan vara mellan 400 och 800 lumen.

Spotlights är populära i kök, badrum och hallar. De har olika lumental – från 200 lumen och uppåt. Välj gärna spotlights som du kan dimra, det är skönt att kunna minska ljuset ibland.

Lysrör ska användas där du vill ha ett bra ljus över en relativt stor yta. Det finns både raka, runda och andra former, med olika sorts ljus. Välj antal lumen och kelvin beroende på var du ska placera lysröret. Finns från cirka 1200 lumen och 2700 kelvin och uppåt.

Lumen, Ra och Kelvin

På lampförpackningarna har fabrikanterna tryckt in massor av information, men många uppgifter är helt onödiga. Led-lampor innehåller aldrig kvicksilver och därför behövs inte uppgiften Hg 0 gram. 80 milliampere är ointressant, liksom att lampan ska hålla i 25 000 timmar. Det motsvarar tre timmars brinntid varje dag i 25 år, och du lär knappast kunna kolla det. Den tiden kan tillverkarna inte garantera heller.

Det viktiga är lumen (lm), Ra och kelvin (K). De uppgifterna hjälper dig att välja rätt lampa.

Lumen: Ljusflödet som strålar ut från lampan mäts i lumen. Ju högre lumental, desto starkare ljus. En myslampa har 220-240 lm, en arbetslampa kräver runt 1 000 lm.

Ra: En lampas färgåtergivning anges med Ra (Rendering average). Maxvärdet 100 Ra motsvarar ljus med perfekt färgåtergivning, som exempelvis dagsljus. Lampor som säljs till konsumenter måste ha 80 Ra eller högre.

Kelvin: En lampas ljusfärg, eller färgtemperatur, mäts i kelvingrader. Ju högre siffra, desto kallare sken. Dagsljus motsvarar cirka 6 000 K. Graderna på lampor för belysning ligger ofta på 2700 K som ger varmt, gulrött ljus.