Hoppa till innehållet
Granskning Snacks & godis

Så ”nyttiga” är snacksutmanarna

Chips på linser, kikärtor och bönor marknadsförs som hälsosammare än de klassiska potatisvarianterna. Vi har granskat baljväxtsnacksen för att ta reda på om det stämmer.

Publicerad

Chips gjorda av kikärtor eller linser konkurrerar med de klassiska potatischipsen i snacksskålen.

De senaste åren har potatisen fått konkurrens i fredagsmysets chipsskålar från ett lite oväntat håll. Utmanaren är chips gjorda på linser och andra baljväxter – och de säljs med argument om att produkterna är mer hälsosamma än potatis­chipsen eftersom de innehåller mindre fett och mer protein. 

– Det är en trend som vi har sett sedan 2017. Det är en stor och växande efterfrågan på hälsosammare snacks. Konsumenterna blir allt mer medvetna om vad de stoppar i sig och de ställer högre krav på vad de äter, säger Ulrika Sten, kommunikationschef på Orkla, som äger chipstillverkaren OLW.

Ulrika Sten, kommunikationschef på Orkla, som äger chipstillverkaren OLW.

Just i början av 2017 lanserade deras konkurrent, Estrella, sina första linschips – också det som ett svar på efter­frågan på mer hälsosamma snacks.
– Vi var intresserade av att lansera en snacks­produkt med egenskaper som lägre fetthalt men med lika god smak som vanliga snacks. Vi hade lite olika produkter som vi tyckte var av intresse, men vi tyckte att den här linsbasen var väldigt god och dessutom hade den hög protein­halt, vilket vi tyckte var positivt, säger Karin Isaksson, produktchef på Estrella.

Lanseringen har varit lyckad för företaget, och även om potatischips fortfarande är det som säljer mest finns linschipsen med bland de mest säljande produkterna, enligt Karin Isaksson. När Råd & Rön går igenom marknaden hittar vi ­nästan 30 olika baljväxtchips från olika tillverkare, de flesta av dem har tillkommit under de senaste åren. Chipsen säljs inte bara i den traditionella livsmedelshandeln, utan även på till exempel apotek.

Även om varken Karin Isaksson på Estrella eller Ulrika Sten på Orkla vill kalla sina linschips för hälsoprodukter är det tydligt att hälso­aspekten är viktig i marknadsföringen.
– Det är ingen hälsoprodukt, utan en snacksprodukt – en njutningsprodukt, som vi försöker att göra lite bättre genom att vi plockar bort ganska mycket fett ur den, säger Ulrika Sten.

Både OLW och Estrella talar med stor text på framsidan av sina förpackningar om att produkterna innehåller 40 procent mindre fett jämfört med vanliga potatischips och att de innehåller 13 procent protein. När OLW nyligen lanserade en ny smak på sina linschips var det med hänvisning till att de ska hjälpa konsumenterna att hålla sina nyårslöften om ett hälsosammare liv.Men att produkterna inne­håller mindre fett betyder inte att de ger konsumenten så värst mycket färre kalorier per portion än vanliga chips. I själva verket innehåller linschipsen bara knappt 15 procent färre kalorier. Det betyder att du i praktiken kan öka din chipsportion från tillverkarnas rekommenderade portion på 30 gram till 35 gram och få i dig samma mängd kalorier.
– Tar man bort fett behöver chipsen ha andra egenskaper, till exempel högre halt av kol­hydrater och det är ju energi det med, säger Karin Isaksson.

Hon tror inte att reklamen för linschipsen med fokus på hälsa och det lägre fettinnehållet gör att de riskerar att felaktigt uppfattas som en slankare produkt än vad de egentligen är.

– Det beror ju helt på vad man tycker är en slankare produkt. Om man tycker att det är viktigt med fetthalten kollar man på det. Tycker man att det är viktigare med kalorierna vänder man på förpackningen och tittar på det, säger Karin Isaksson.

Veronica Öhrvik jobbar på Livsmedelsverkets avdelning för hållbara matvanor. Hon tycker inte att man ska titta för mycket på just fetthalten när man väljer snacks.
– Chips äter man för att det är gott och inte för att det är nyttigt och då ska man välja den sort man tycker är godast helt enkelt. Men det är klart, äter man ofta chips kan det vara en bra ide att välja en produkt med mindre fett, säger hon.

Hon ser ingen omedelbar fördel med att byta ut potatisen mot baljväxter i just chipsen.
– Potatis i sig är ett nyttigt livsmedel, precis som linser och bönor. Det är ju inte potatisen som är det onyttiga i chipsen, säger hon.

Eftersom skillnaden i energiinnehåll är så liten mellan chipssorterna tycker Veronica Öhrvik att det finns annat som är bättre att titta efter när det gäller näringsinnehåll.
– Om man känner att man vill äta nyttigare men ändå vill äta chips kan man vända på förpackningen och se så att man väljer en sort med mindre salt, säger hon.

Här är skillnaden betydligt större mellan olika sorters chips än när det gäller energiinnehållet. Vissa av baljväxtchipsen har nästan dubbelt så stort saltinnehåll som ett traditionellt lättsaltat potatischips. Det beror enligt tillverkarna på att de linspellets som används som råvara till chipsen innehåller salt redan från början, något som ­potatis inte gör.

På ett sätt kan linschipsen ändå vara mer hälsosamma än sina potatiskusiner. De säljs nämligen i förpackningar som är betydligt mindre än dem som vanliga chips brukar säljas i.
– Påsarna är mindre, vilket är efterfrågat av kunderna eftersom man kan ha en bättre portionskontroll. De väger 90 gram och det är naturligt att man äter mindre än om man har en 275 grams chipspåse, säger Ulrika Sten.

På Estrella har man också en annan förklaring till de mindre påsarna, nämligen det betydligt högre priset på linschipsen.
– De flesta snacks kostar runt 20 kronor per påse och det är vad konsumenten är van vid. För linschipsen har vi en annan produktionslinje och en dyrare råvara och om vi ska landa på dryga 20-lappen ute i butik är det den här vikten som är lämplig, säger Karin Isaksson. 

Klicka på tabellen för att ladda hem den som pdf.

Inte bara linser

Linschipsen inne­håller mer än bara linser. Förutom krydd­blandningen och linsmjölet finns ofta andra typer av mjöl, till exempel rismjöl och majsmjöl. Det här är ingredienslistan på Estrella ­Linschips
Dill & Gräslök:
”Linsmjöl (38 %), majsmjöl, rismjöl, solros-/rapsolja, kryddblandning (malto­dextrin, lökpulver, salt, socker, jästextrakt, syror (mjölksyra, citronsyra), vitlök, persilja, dill, gräslök, dillextrakt, naturlig arom), majsstärkelse, potatisstärkelse, grönpepparpulver. Kan innehålla
spår av mjölk.”