Fel proteiner i hälften av träningssnacksen
Proteinbars översvämmar matbutikerna och har på många ställen ersatt godiset som lockvara i kassakön. Vår granskning av 84 sorter visar stora skillnader på hur mycket och hur bra protein du får i dig.
Intresset för att få i sig mer protein är stort och därför används det flitigt i marknadsföringen av olika produkter, allt från knäckebröd till havregryn. Men ytterst få svenskar får i sig för lite protein, de flesta får i sig mer än vad som behövs.
– Det är nästan ingen i västvärlden som lider av proteinbrist och behöver få i sig mer protein, säger Marcus Moberg, som är näringsfysiolog och doktor i idrottsvetenskap på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.
Men även om du inte får i dig för lite protein kan det vara en poäng att äta extra när du tränar.
– Det är fördelaktigt att få i sig protein i samband med träning. Det hjälper musklerna att ta åt sig träningen på ett bättre sätt och kan leda till lite större muskeltillväxt, säger Marcus Moberg.
Proteinet kommer enligt honom till nytta oavsett om du tränar styrketräning eller om du håller på med konditionsidrott. Rekommendationen är att äta protein antingen under själva träningen eller inom en timme före eller efter.
– Studierna indikerar att det inte spelar jättestor roll exakt när du får i dig proteinet, bara det sker i samband med träningen, säger Marcus Moberg.
Du behöver mellan 20 och 30 gram protein, lite beroende på hur mycket du väger och hur du tränar, för att få effekt.
– Det kan du absolut få i dig genom att äta en portion kycklingfilé, dricka en halv liter mjölk eller vad du nu vill. En proteinbar är definitivt inte bättre än vanlig mat, men den erbjuder ett enkelt substitut. Vanlig mat har ju dock fördelen att du får i dig andra näringsämnen också, säger Marcus Moberg.
Han tycker inte att det spelar någon roll om man bara tränar någon gång i veckan eller varje dag, extra protein i samband med träningen kan ändå hjälpa till.
– Tränar du två gånger i veckan kan du äta extra protein de två gångerna och tränar du sju gånger i veckan så äter du så varje dag. Den positiva effekten har du oavsett om du är vältränad eller inte, säger Marcus Moberg.
Han tycker att det är svårt att kvantifiera hur stor effekt det extra proteinintaget kan ge.
– Det är en mätbar effekt, men den är inte enorm.
Lena Björck, som är nutritionist på Livsmedelsverket, tycker inte att den som är vanlig motionär behöver tänka på att få i sig mer protein i samband med träningen, utan i stället se till att få i sig ett mellanmål.
– Efter träning behöver man fylla på med både energi och protein genom att äta till exempel en smörgås. Om man får i sig mindre energi än man behöver använder kroppen proteinet som energikälla i stället för att använda det till muskler och andra funktioner i kroppen, säger hon.
Lena Björck tycker att vanlig mat räcker.
– Har man inte möjlighet till vanlig mat kan en proteinbar vara ett praktiskt alternativ, säger hon.
Majoriteten av proteinbarsen i testet innehåller dock mindre protein än de 20 till 30 gram som rekommenderas av Marcus Moberg. Minst innehåller Eat Natural Protein Packed – mindre än tio gram protein. Men även flera av produkterna från Nature Valley, Gojoy och Nick’s innehåller bara strax över tio gram protein.
Det betyder att du måste äta två eller tre stycken för att komma upp i den rekommenderade mängden protein. Eftersom proteinbaren innehåller mycket energi riskerar det att bli en stor del av ditt dagliga energiintag.
– De marknadsförs ofta som kalorifattiga och att de inte innehåller tillsatt socker, men kaloriinnehållet ligger inte jättelångt ifrån till exempel en Snickers, säger Marcus Moberg.
Mest protein av produkterna vi har tittat på har Multipower 53 % Protein Bar Cookies & Cream, som innehåller nästan 27 gram protein. Den tillhör också de bars som innehåller mest protein sett till energiinnehåll. Tyvärr säger proteininnehållet inte allt.
Marcus Moberg tycker att det är viktigt att titta i ingredienslistan efter vilken proteintyp tillverkaren har blandat i eftersom allt protein inte har samma sammansättning av de aminosyror som kroppen behöver för att
bygga nya celler.
– Vissa tillverkare lägger till kollagenprotein som proteinkälla, vilket jag skulle säga är ganska värdelöst. Kvaliteten beror på vilka aminosyror proteinet byggs upp av och vi vet att vissa är bättre och vissa är sämre. Animaliska proteiner som mjölkproteiner är det som liknar våra behov mest, medan kollagenproteiner har en låg kvalitet på aminosyrasammansättningen.
Anledningen till att många tillverkare använder kollagenproteiner i sina produkter är enligt Marcus Moberg att de är relativt billiga.
– Så även om det är en tillräckligt stor mängd protein i en bar är det kanske inte alltid rätt sort, säger han.
I vår genomgång är det tre bars från ProBrands som har kollagen som huvudprotein. Ungefär hälften, 43 stycken, av barsen innehåller kollagenprotein i större eller mindre mängd.
Hur mycket socker de innehåller varierar mycket. Livsmedelsverket rekommenderar att mindre än tio procent av kalorierna du får i dig ska komma från socker. För att få ner kaloriinnehållet använder sig många tillverkare av sockeralkoholer, som till exempel maltitol eller sorbitol, i stället för socker. De har nackdelen av att vara laxerande om man äter för mycket.
– Det kanske inte är jätteallvarligt, men något att tänka på om man är känslig, säger Marcus Moberg.
Se innehållet i de granskade proteinbarsen
Så mycket protein behövs
- Proteinbehovet för vuxna är cirka 0,8 gram per kilo kroppsvikt och dag. Hård träning ökar behovet, elitidrottare rekommenderas 1,4 – 1,8 gram protein per kilo kroppsvikt.
- Protein är ett livsviktigt näringsämne som behövs för att kroppen ska kunna tillverka celler, hormoner och enzymer. Det byggs upp av olika kombinationer av ett tjugotal aminosyror. Nio av dessa är essentiella, vilket betyder att de är livsviktiga.
- Om du äter mer proteiner än vad som går åt för att reparera och bygga nya celler i kroppen används överskottet som energi.
Gram protein i vanlig mat
- 200 g havregrynsgröt: 5 g
- 2 dl mjölk/yoghurt/fil: 7 g
- 1 ägg: 6 g
- 125 g pannbiff: 19 g
- 175 g potatis: 3 g
- 325 g falafel i pitabröd: 17 g
Källa: Livsmedelsverket