Hoppa till innehållet
Granskning Snacks & godis

Palmolja i över hälften av pepparkakorna

Köper du färdiga pepparkakor är sannolikheten stor att du även får med dig palmolja hem. Trots att allt fler tillverkare nu ställer om sin tillverkning innehåller över hälften av kakorna i vår granskning den kontroversiella produkten.

Publicerad

Pepparkakan kan nog sägas vara lika omtyckt som palmoljan är omdiskuterad. Vi har granskat julens mest populära kaka och det visade sig att drygt hälften av de vanligaste sorterna som säljs av Ica, Coop och Axfood (Hemköp och Willys) innehåller palmolja. I fem av sorterna är den ekologisk och i sjutton av sorterna är den certifierad av organisationen RSPO (se faktaruta på nästa sida). De har tagit fram kriterier för en mer hållbar produktion, både med hänsyn till miljön och till sociala faktorer vid produktionen.

I november 2018 skärptes RSPO-standarden för att ytterligare minska risken för avskogning och skydda arbetskraften från exploatering. Trots skärpningen tycker Naturskyddsföreningen inte att certifieringen räcker.

– Vi tycker att det är ett viktigt steg framåt att man har skärpt kraven. Men den enda palmoljan vi rekommenderar är den Kravmärkta, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Karin Lexén.

Hon poängterar att palmoljan i sig inte är dålig, utan problemen uppstår kring själva framställningen. Ett av de största problemen med odling av palmolja är avskogning.

– Kravmärkt palmolja är den enda märkningen som garanterar att det inte har skett någon avskogning. När det gäller andra ekologiska certifieringar finns inte den garantin, säger Karin Lexén.

Hon är medveten om att den Kravmärkta palmoljan bara utgör en liten del av världsproduktionen. Men hon påpekar att det är viktigt att den efterfrågas i butikerna.

– Konsumentmakt handlar om att tala om vad man vill ha för att sätta press på tillverkarna, säger Karin Lexén.

Av pepparkakorna i vår genomgång är det fem sorter som är Kravmärkta och bakas med ekologisk palmolja – en sort från Annas, tre sorter från Nyåkers och Coop Änglamarks egna pepparkakor.

– Vi använder palmolja som uppfyller Kravs kriterier i Änglamarks pepparkakor. Vi har inte hittat någon bra ersättning i den produkten och genom att efterfråga ekologisk och certifierad palmolja bidrar vi till en mer hållbar produktion, säger Anna Karin Lindberg, kvalitetschef på Coop.

Tillverkaren Annas bakar alla sina sorter med palmolja, antingen Kravmärkt eller RSPO-certifierad.

– Vi följer Världsnaturfondens rekommendation om att inte bojkotta palmolja, utan att driva på efterfrågan av den certifierade, säger Pelle Karlsson, marknadsansvarig för Norden på Annas.

Även Ica hänvisar till Världsnaturfondens rekommendationer och säger i ett mejl att alternativen inte alltid är bättre. ”Det är inte alltid en vinst att byta till andra oljegrödor eftersom de kan kräva flera gånger större yta och mer insatsmedel för att erhålla samma mängd olja”, skriver Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica.

Tillverkarna är noga med att tala om när de inte använder palmolja i sina bakverk. Men i de produkter som innehåller oljan skriver många av tillverkarna så lite som möjligt om den, även när de använder den som är certifierad för att vara hållbart producerad. När du står i butiken och ska välja pepparkakor är det därför ofta svårt att få reda på vilken typ av palmolja som använts.

Nyåkers har två sorter med grön flagga på paketet som berättar att pepparkakorna är palmoljefria. Men de sex sorter som innehåller oljan har ingen information vare sig på paketet eller på hemsidan vilken olja det handlar om. Per Åström, marknadschef på Nyåkers, berättar att de både använder segregerad och massbalanserad palmolja i sina pepparkakor och att de ska uppdatera informationen på paketen så att det framgår att de använder den certifierade sorten.

Det är RSPO

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är en organisation med över 4000 medlemmar bestående av livsmedelsföretag, producenter och frivilligorganisationer. De har tagit fram kriterier för mer hållbar produktion av palmolja. Det finns flera nivåer på certifieringen:

Fullt spårbar (Identity preserved)

Den certifierade palmoljan hålls separerad från ickecertifierad från odlingen genom transportkedjan och går att spåra hela vägen tillbaka till en specifik producent.

Segregerad

Certifierad palmolja från olika producenter hålls separerad från ickecertifierad palmolja och går att spåra tillbaka till de olika producenterna.

Massbalanserad

Certifierad palmolja blandas med ickecertifierad palmolja. Användaren av oljan köper ett certifikat som säger att en viss del av oljan är certifierad.

– Vi har haft många förpackningar färdigtryckta som vi använder klart. De nya förpackningarna är märkta med RSPO-symbolen, säger han.

Inte heller på Annas framgår det att det är RSPO-certifierad olja som används.

– Vi följer alla riktlinjer om hur ingrediensförteckningen ska se ut. Men i våra interna riktlinjer har vi valt att inte använda RSPO:s logotyp på förpackningen, säger Pelle Karlson.

Flera tillverkare har valt att helt sluta använda palmolja i pepparkakorna, vi hittar tretton sorter i vår genomgång. Orkla, som tillverkar pepparkakor under varumärkena Göteborgs Kex och Kung Oscar, använder som många andra en blandning av solros-, shea- och kokosolja.

– Vi fasade ut palmoljan 2017. Den är lätt att baka med, så det krävdes många provbakningar och tog tid. Hela anläggningen var också anpassad för palmolja, så det var ett stort arbete. En ytterligare fördel är att vi på köpet fick bort mycket mättat fett i kakorna, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöchef på Orkla.

Alla tillverkare vi pratar med är överens om att palmoljan har bra egenskaper att baka med och att det är svårt, men inte omöjligt, att ersätta den. Coop använder sedan förra året shea- och kokosolja i sina egna pepparkakor, ett byte som föregicks av tester enligt Anna Karin Lindberg, kvalitetschef på Coop. Men hemma bakar ju många med smör, varför gör de inte det på Coop?

– Smör innebär att det blir fler allergener. Många vill exempelvis inte ha spår av laktos eller mjölkprotein i produktionen, då återstår bara vegetabiliska alternativ, säger Anna Karin Lindberg.

35 sorter - med och utan palmolja

22 av de kontrollerade pepparkakorna ­inne­håller RSPO-certifierad eller Kravmärkt palmolja. 13 är bakade på annan olja.

Palmolja

  • Annas Limited Edition Knäck
  • Annas Original 300 g
  • Annas Mandel 300 g
  • Annas Apelsin 300 g
  • Annas Original plåtburk 400 g
  • Annas Original Plastburk 375 g
  • Annas Familjeblandning 575 g
  • Finax Gammaldags Pepparkakor
  • Ica Välkryddade Pepparkakor
  • Mobergarna Pepparkakshjärtan
  • Nyåkers Pepparkakor Original 150 g
  • Nyåkers Små Pepparkakshjärtan 400 g
  • Nyåkers Stora Pepparkakshjärtan 475 g
  • Nyåkers Små Pepparkakshjärtan 625 g
  • Nyåkers Små Pepparkakshjärtan, plåtburk 400 g
  • Nyåkers Pepparkakor, Plåtburk 900 g
  • Semper Pepparkakor (glutenfria)

Kravmärkt palmolja

  • Annas Ekologiska 300 g
  • Nyåkers Pepparkakor Ekologisk Apelsin 150 g
  • Nyåkers Ekologiska Pepparkaksfigurer 300 g
  • Nyåkers Pepparkakor Ekologisk 150 g
  • Coop Änglamark Pepparkakor Krav

Fria från palmolja

  • Coop Pepparkakor
  • FriendsOfAdam Glutenfria Pepparkakor
  • Gille Små Pepparkakshjärtan 425 g
  • Gille Stora Pepparkakshjärtan 425 g
  • Gille Eko Pepparkakor med rapsolja 300 g
  • Gille Mini pepparkakshus 300 g
  • Göteborgs Kex Pepparkaksfigurer
  • Göteborgs Kex Pepparkakshjärtan
  • Göteborgs Kex Kung Oscar Välkryddade pepparkakor
  • Göteborgs Kex Kung Oscar Välkryddade pepparkakor Päron
  • Nyåkers Pepparkakor 300 g
  • Nyåkers Stora Pepparkakshjärtan Palmfri 475 g
  • Eldorado Pepparkakor 300 g

I granskningen har vi gått igenom innehållsförteckningarna på alla de vanligaste pepparkakorna du kan köpa hos Ica, Coop och Axfood (som äger Hemköp och Willys).

Mer palmolja i juletid

 

Juleljusen

Stearinljus tillverkas ofta av slaktavfall, främst av talg. Men det finns även sorter med inblandning av palmolja. Vill du undvika dem kan du leta efter ljus som är Svanenmärkta, de innehåller inte palmolja.

Snasket

Många sorters julgodis, bland annat fyllda chokladgodisar, innehåller palmolja. Flera tillverkare använder certifierad olja, enligt deras webbplatser. När det gäller ren choklad finns det flera tillverkare som inte använder palmolja.

Julbaket

Många margarinprodukter innehåller palmolja. Den enda vi hittar som är fri från palmolja är Carlshamns kallpressade margarin, som görs på rapsolja, kokosolja och sheaolja.

Efterrätten

Kakor, bullar och kondisbitar innehåller ofta palmolja. Leta efter ekologiska produkter, de innehåller ekologiskt odlad palmolja, eller ingen alls. Eller baka själv, så vet du vad du får till julkaffet.