Hoppa till innehållet
Granskning Tvätt & tork

Låt dig inte lockas av torkbollarna

Torkbollar för torktumlare ska enligt reklamen spara tid, el och pengar. Men vårt test visar att inget av det stämmer.

Publicerad

torkboll

Torkbollen läggs i tumlaren tillsammans med tvätten som ska torkas.

När klimatlarmen avlöser varandra är det inte konstigt att man som konsument söker efter produkter som minskar avtrycket. Och det hävdas torkbollarna göra. De har funnits några år på den svenska marknaden och har nu slagit igenom brett. Det finns allt från gulliga ulliga varianter, som exempelvis säljs i små ekologiska butiker och Designtorget, till plastiga modeller i grälla färger, som säljs på till exempel Biltema och Elgiganten.

Enligt marknadsföringen fungerar de genom att separera kläderna i torktumlaren och därigenom öka luftcirkulationen mellan dem. Det ska göra att kläderna torkar snabbare, vilket sparar energi och därmed miljön. Dessutom påstås kläderna bli mjukare och mindre skrynkliga och de beskrivs som ”ett hållbart alternativ till sköljmedel”. Och att skippa kemikalier och minska energiförbrukningen är förstås alltid bra. Men tyvärr fungerar torkbollarna inte alls.

Vi stoppar dem tillsammans med våt tvätt i en av de torktumlare som har fått högst betyg i Råd & Röns test. Instruktionerna som följer med respektive torkboll följs och vi testar att fylla torktumlaren både till häften och fullt.

– Vi använder jeans, skjortor och lakan – en blandad last är svårast att få torr. Och det är just då som torkbollarna borde göra som mest nytta, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Vi testar även att torka en ensam dunkudde – också det är svårt. Efteråt mäter vi fukten, elförbrukningen och tidsåtgången och jämför med en torktumling som gjorts utan torkbollar. Resultatet? Ingen skillnad alls. Varken för de plastiga eller ulliga bollarna. Vi testar även med det gamla husmorsknepet att slänga in en tennisboll i tumlaren och resultatet är detsamma som med torkbollarna, den gör ingen nytta.

Det betyder att konsumenter som har köpt torkbollar har lagt ut pengar helt i onödan. Men det betyder också att torkbollarna i stället för att förbättra för miljön faktiskt har bidragit till onödig miljöpåverkan. Detta eftersom de har tillverkats, förpackats, och transporteras – till ingen nytta.

– Det är bara miljöförstöring eftersom det gått åt massa resurser för att tillverka dem, men man får inget för det, säger Ronny Karlsson. 

Så dåligt klarade sig bollarna i labbet

Vi har testat om plastbollar, ullbollar och en tennisboll gör någon skillnad från att bara torka tvätten i en av våra topptestade torktumlare. Testet visar tydligt att bollarna inte gör någon som helst nytta.

  Plastbollar Ullbollar Tennisboll Bara torktumlare (ingen boll)
Elförbrukning 1,40 kWh 1,40 kWh 1,41 kWh 1,39 kWh
Tid 2 timmar 7 min 6 s 2 timmar 6 min 42 s 2 timmar 7 min 24 s 2 timmar 5 min 30 s
Restfukt < 1 % < 1 % < 1 % < 1 %