Jag är en stor popcornätare och gör dem helst i kastrull med olja på spisen, för det blir godast. Jag har en “gammelspis” med vanliga plattor. När jag skulle göra popcorn hos en kompis med induktionshäll gick det åt pipan, som om värmen inte blev tillräckligt hög, samtidigt som det blev bränt. Hur det nu gick till ... Går det att göra popcorn på traditionellt vis på induktionshäll, och vad är då tricket för att lyckas?
Eva
Svar: Vi har skickat frågan vidare till Bruno Lindberg på popcornimportören Wepopop. Han känner igen problemet med induktionsspis. Orsaken till att det blir problem är enligt honom att oljan blir varm för snabbt på induktionshällen. Om värmen kommer för snabbt löses stärkelsen i den yttre delen av popcornkärnan upp snabbare än den inre och popcornen poppar inte ordentligt. Den höga värmen gör också att popcornen bränns. Bruno Lindbergs tips är att sätta temperaturen på ungefär 80 procent av max, lite beroende på spis, och lägga i fem popcornkärnor från början. När de poppat är oljan lagom varm och du kan lägga i resten av popcornen. När det är ungefär 3 sekunder mellan varje popp är det dags att ta av kastrullen från plattan.
Det här är Råd & Röns frågespalt
Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt.
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.