Hoppa till innehållet
Fråga oss Livsmedel och produkter

Okej koka kräftor levande?

Publicerad

Fråga: Läste i Råd & Rön nummer 7 att modeföretag ska sluta använda silke eftersom silkesmaskarna kokas levande. Har livsmedelsproducenterna några tankar på att sluta sälja kräftor av samma anledning? De kanske ska genomgå någon snabb avlivning före kokningen? Halshuggning?
Solveig

Svar: Det är inte omöjligt att livsmedelsproducenter får börja tänka i de banorna. Både Nya Zeeland och Schweiz har nyligen förbjudit kokning av levande humrar och andra kräftdjur om de inte blivit bedövade först. I Schweiz och i Italien är det förbjudet att lagra och transportera levande kräftdjur kylda på is. Tidningen The ­Guardian rapporterar dessutom om en restaurang i Maine, USA, som bedövar humrarna med ­marijuana innan de kokas.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.