Jag funderar på att köpa en hundvalp och läser därför många annonser. Säljarna begär ofta en tingningsavgift, som kan sträcka sig från 2 000 till 5 000 kronor. Men om köparen ångrar sig får hen inte tillbaka avgiften. Är detta lagligt?
/Anonym
Svar: I princip har vi avtalsfrihet, men om man avtalar om en bokningsavgift som man inte får tillbaka om man inte slutför köpet får den inte vara oskäligt stor. Det skulle i så fall kunna vara ett oskäligt avtalsvillkor. Enligt Hans Rosenberg, presstalesperson i Svenska Kennelklubben, är det vanligt att ta ut en handpenning på mellan 10 och 20 procent och eftersom hundvalpar i dag ofta kostar mellan 18 000 och 25 000 kronor är 2 000 till 5 000 kronor okej att ta ut. Han säger också att uppfödare som är registrerade hos dem inte alltid tar ut handpenning, eftersom de inte vill binda upp sig och vet att de får valpen såld ändå, i och med att det är så hårt tryck på uppfödare nu. Så det går att hitta uppfödare som inte tar handpenning eller tingningsavgift.
Det här är Råd & Röns frågespalt
Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt.
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.