Hoppa till innehållet
Fråga oss Livsmedel och produkter

Hur ska köttet ­märkas?

Publicerad

Fråga: Jag köpte ett paket lammkorv och Svenskt kött-märkningen verkade helt okej. Men etiketten på baksidan, som jag hade missat att läsa i butiken, visade att det var “lamm- och nötkött 79 %”. Då har jag ju ingen aning om hur mycket lammkött det egentligen är i korven. Jag har googlat på Livsmedels­verkets webbplats men hittar inget svar på hur märkningen ska vara. Hur vet jag att det här är svenskt nötkött?
Ingrid

Svar: På kött från gris, får, get och fågel måste det stå var djuret är uppfött och slaktat. På nötkött måste det även stå i vilket land djuret är fött. Märket ”Svenskt kött” betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Produkten ska också vara till­verkad och förpackad i Sverige.

Så i ditt fall med lammkorven kan du vara trygg med att djuren både är födda, uppfödda och slaktade här. Om en vara består av flera olika ingredienser måste de räknas upp på förpackningen. Ingredienserna ska stå i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället. Den exakta mängden behöver bara anges för ingredienser som är avgörande för ditt val, till exempel lamm i en lammkorv. Mängden ska då anges i procent. Så i ditt fall skulle märkningen kunna vara vilseledande. Hur stor andel lamm det är i lammkorven kan ju vara avgörande för vilken korv du väljer.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.