Fråga: Pågens fullkornsskorpor kostar cirka 90 kronor kilot på Ica Maxi. Pågen använder ett fåtal billiga råvaror, bland annat palmolja. Det vore intressant att få en förklaring till vad som gör att osockrade skorpor med billig olja har ett kilopris i nivå med en hel del kött, fisk och annat som borde vara dyrare att producera.
Solveig
Svar: Att priset per kilo är högre på skorpor än på annat bröd beror enligt Pågens informationschef Berith Apelgren på flera saker. Skorporna har en längre och mer energikrävande bakprocess än annat bröd, bland annat på grund av att de rostas för att bli krispiga. Skorpor är också ”mindre” produkter än bröd, vilket gör att bakningen kräver mer resurser i bageriet. Dessutom används det enligt henne ett mer högkvalitativt mjöl till skorpor jämfört med bröd.
Det här är Råd & Röns frågespalt
Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt.
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.