Hoppa till innehållet
Fråga oss Livsmedel och produkter

Hur kan Bordsguld vara mjukare än Bregott?

Publicerad

Fråga: Jag har några gånger provat Bordsguld, Lidls kopia på Arlas Bregott. De har samma ingredienser och borde därför ha samma konsistens. Men Bordsguld är mjukt direkt från kylen, medan Bregott är betydligt hårdare och behöver en stund utanför kylen för att vara bekvämt bredbart. Vad kan skillnaden bero på?
Peter

Svar: Typ av fett och i vilka proportioner det har blandats är det som är mest avgörande för en matfettblandnings konsistens, så sett utifrån innehållsförteckningen borde de ha samma konsistens. Men enligt Arlas produktchef Emelie Oldén finns ytterligare en sak som kan påverka. Mycket förenklat kan det förklaras så här:

När smöret tillverkas hettas grädden upp och allt mjölkfett blir flytande. Hur snabbt fettet sedan kyls ner påverkar hur fettet kristalliseras och stelnar. Det påverkar i sin tur konsistensen på matfettet när det tas ur kylen. Tekniken används av Arla bland annat för att Bregott ska ha samma konsistens året runt, även om fettet i mjölken från korna varierar över året. Så en möjlig förklaring är att produktionsprocessen för Bordsguld och Bregott skiljer sig.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.