Hoppa till innehållet

Så får du högupplöst i rutan

Fotbolls-EM, OS och mycket mer sänds numera i HD. Men det är inte alla platt-tv som kan visa HD-kanaler. Vi förklarar vad du ska tänka på inför tv-köpet.

De första svenska tv-sändningarna i HD-kvalitet gjordes under fotbolls-VM 2006. Då kostade en hyfsad 42-tums platt-tv 20 000 kronor och antalet HD-tv-mottagare i landet var bara några hundra. Sex år senare ser tv-landskapet helt annorlunda ut. Tv-priserna har sjunkit dramatiskt och i sommar kan alla sportälskare njuta av varenda minut från både fotbolls-EM och OS i HD. Men det gäller att ha koll på vilka sändningsstandarder som tv:n klarar, speciellt för HD gäller det att se efter extra noga bland alla förkortningar.

Alla tv-apparater har någon form av inbyggd digitalbox. Men beroende på hur tv-signalerna sänds – via luft, kabel eller internet – behövs olika sorters mottagare. De enda HD-kanaler som alla svenskar kan se utan kostnad är SVT1 HD och SVT2 HD (med tillräckligt bra mottagningsförhållanden). För att se dessa och även betalkanaler i HD från Boxer krävs att tv:n har en inbyggd mottagare som klarar mottagningsstekniken DVB-T2. Om tv:n bara klarar DVB-T (vilket alla platt-tv gör) kan du se på marknätets kanaler med standardupplösning, men inte HD-kanalerna.

Innan standarden DVB-T2 blev officiell såldes tyvärr mängder med digitalboxar och tv-apparater som felaktigt påstods vara framtidssäkra för HD-tv. Vi skrev om problemet i Råd & Rön nummer 4/2010. Sedan hösten 2010 krävs alltså en tv-mottagare som klarar DVB-T2.

Om du istället har digital kabel-tv installerat i ditt hem ska tv:n klara av mottagningsstandarden DVB-C. Com hem är Sveriges största kabel-tv-operatör. På deras webbplats kan du se vilka tv-modeller som är officiellt godkända för deras utbud. Har du Com hems analoga utbud kan du inte se HD-kanaler.

Du som har egen parabolantenn kan se HD-satellit-tv om tv:n kan ta emot signaler i formatet DVB-S2. En av de två stora satellitoperatörerna, Viasat, låter dig dock inte ta emot deras HD-kanaler i annat än en extern digitalbox. Hos deras konkurrent Canal digital går det dock bra utan separat box.

Att se på tv via bredbandsjacket, så kallad IP-tv, blir allt vanligare. IP-tv kräver alltid en separat digital-box eftersom ingen tv på marknaden än så länge kan ta emot signaler direkt från internet. Om du kan se på HD via IP-tv beror på hur nära du bor närmaste telestation. Tänk också på att hastigheten för ditt surfande kan sjunka när du samtidigt tittar på IP-tv, speciellt i HD. Kolla med din internetleverantör vad som gäller för ditt hem.

Har du redan en platt-tv som inte kan visa vissa typer av HD-tv är det ändå långt ifrån kört. Med en extern HD-box får du samma funktioner, men du får en extra fjärrkontroll att hålla reda på. IP-tv-operatörerna och Viasat skickar som sagt alltid med en extern digitalbox, en del är gratis andra kostar några hundra. Hos de andra stora operatörerna kan du välja att köpa en rabatterad HD-box när du tecknar eller förlänger abonnemang. Vill du inte betala månadsavgifter men ändå njuta av fotbolls-EM och OS i HD i SVT:s HD-kanaler kostar de billigaste DVB-T2-boxarna cirka 1300 kronor.

 

 

Gå till vårt test med över 100 platt-tv 

 

 

Glöm inte modulen

ca-modul

För att se på betal-kanaler, vare sig de är i HD eller inte, krävs en CA-modul som du pluggar in i tv:n. Programkortet från din tv-operatör pluggar du i sin tur in i CA-modulen. Flera operatörer bjuder på CA-modulen om du binder dig minst ett år.