Hoppa till innehållet

Så enkelt blir din dumma tv smart

Vi förklarar de billiga tillbehören som gör att du lätt kan se Netflix, SVT Play, mobilkamerabilder och mycket annat på din gamla tv.

Du måste inte köpa en ny smart-tv för att kunna använda videotjänster och andra typer av appar. Här förklarar vi kortfattat två vanliga så kallade mediaspelare som du kan använda i stället. Det finns även andra sätt att göra tv:n smart. Men en stor fördel med dessa prylar är att de kommer från välkända tillverkare, vilket gör att många fristående videotjänster samt tv- och filmbolag låter sina program och filmer vara tillgängliga genom just dem. 

Apple TV

Apple tv.

Vad är det?

En liten pryl (stor som en tjock och kantig hockeypuck) som du kopplar till tv:n. Fjärrkontroll och strömsladd ingår, men inte hdmi-kabel. 

Hur kan jag använda den?

För att se på tv-serier och filmer och mycket mer. Den har en egen appbutik med mängder av appar. I princip alla videotjänster du kan använda på din mobil finns även i en version för Apple TV – Netflix, Viaplay, HBO Nordic, SVT Play, Youtube med flera. Du kan även hyra eller köpa digitala filmer från Apples Itunes. I appbutiken finns också många spel. Sedan september 2019 kan du koppla en spelkontroll från Sony eller Microsoft till Apple TV, vilket gör den till ett adekvat tv-spel.

Via Apples trådlösa överföringsteknik Airplay kan du spela upp det du ser på Iphone- eller Ipadskärmen på tv:n via Apple TV. Det kan vara de bilder och videosnuttar du själv har tagit med mobilkameran. Airplay fungerar inte med telefoner och surfplattor som använder Android.

Vilka versioner finns?

Apple TV hd och Apple TV 4K. Med 4K-versionen kan du spela upp video i ultra hd-upplösning (även kallat 4K) med färgstandarden HDR samt ljud i Dolbys mest avancerade surroundformat Atmos. Utöver det är de båda versionerna likadana.

Vad kostar den?

Apple TV hd kostar från 1600 kronor och Apple TV 4K från 1800 kronor.

Med Apple tv kan du ladda ner appar.

  

Google Chromecast

Google Chromecast.

Vad är det?

En liten pryl (stor som en liten snusdosa) som du kopplar till tv:n. Strömsladd ingår. Hdmi-kabel sitter fast på enheten. Fjärrkontroll finns inte, du styr Chromecast via mobilen eller surfplattan.

Hur kan jag använda den?

Spela upp innehåll från en smart mobil, surfplatta eller dator med webbläsaren Chrome. Googles trådlösa överföringsteknik kallas Cast. Med Cast kan du välja att spela upp det du ser på mobilens skärm på tv:n via Google Chromecast. Appen i mobilen måste dock ha stöd för Cast. De flesta videotjänstappar har det stödet, till exempel SVT Play, TV4 Play, Netflix, Viaplay och HBO Nordic. Även hyrvideobutiken i Google Play fungerar med Cast. Hela listan på appar med Cast-stöd hittar du här. De bilder och videosnuttar du själv har tagit med mobilkameran kan du också se på tv:n via Cast. Cast fungerar både med Iphone, Ipad och med telefoner och surfplattor som använder Android.

Om du har en smart Googlehögtalare kan du även styra videouppspelningen med rösten. Du kan till exempel säga "Ok Google, spela Dora Utforskaren på Viaplay" för att starta barnprogrammet.

Vilka versioner finns?

Chromecast och Chromecast Ultra. Med Ultraversionen kan du spela upp ultra hd-video med HDR-färger. Utöver det är de båda versionerna likadana.

Vad kostar den?

Chromecast kostar cirka 400 kronor och Chromecast Ultra cirka 800 kronor.

I Chromecast väljer du video från mobilen eller surfplattan som sedan spelas upp på tv:n. Här har appen SVT Play kopplats till Chromecast, men inget tv-program har startats.

 

Här spelas ett tv-program upp i Chromecast. Det styrs från appen SVT Play i mobilen. 

 

Att tänka på

  • Att hyra och köpa digitala filmer på Apple Itunes och Google Play kostar ofta lika mycket som att köpa fysiska filmer på dvd eller blu-ray.
  • Vissa tjänster, som Netflix och Viaplay, kräver månadsabonnemang.
  • Att det finns många appar tillgängliga betyder inte att alla appar är bra. Videotjänstappar står och faller med sitt film- och tv-programs-utbud. 

LÄS MER: Guide – vi förklarar alla krångliga förkortningar inför tv-köpet

LÄS MER: Råd & Röns stora test av över 100 tv-apparater