"Tumling sliter inte på kläderna"
Torktumlaren har oförtjänt dåligt rykte, menar Anne-Charlotte Hanning, ansvarig för tvätt och rengöring på forskningsinstitutet Swerea IVF.
Man ser på luddfiltret att det är fullt med ludd, och så tänker man: Oj, vad det sliter på plagget. Men det största fibersläppet sker när du använder plagget och när du tvättar det.
Det är bara ungefär 10 procent av fiberslitaget som kommer från tumlaren. I övrigt är det redan lösa fibrer som tumlaren blåser bort från plagget, och det är ju bra för allergiker till exempel, säger hon. Bomull går bra att torktumla, förutsatt att det inte finns någon detalj i annat material på plagget, mocka exempelvis. Då är det skötselmärkt att det inte tål torktumling
– Textilmaterial som torktumlas drar ihop sig därför att det får sväva fritt i tumlaren, det är inget som drar nedåt som när man hängtorkar. Men det mesta av krympningen går att dra ut, när man tvättar plagget nästa gång. Akryl och viskos är särskilt känsliga, det ska man inte stoppa i tumlaren.
För ylle gäller plantorkning för att det ska hålla formen. Lin tål visserligen höga temperaturer bra men är känsligt för att böjas och kastas runt som i tumlaren eller tvättmaskinen. Många slänger nog in kökshanddukar med inslag av lin i tumlaren, och det går utmärkt, men man får räkna med kortare livslängd, säger Anne-Charlotte Hanning.
– Frotté blir mjukt och gosigt, det beror på att fibrerna torkas samtidigt som de hela tiden är i rörelse. Om man vill ha rivig frotté ska man hängtorka, då fastnar fibrerna i sin form.
Man ska inte torka alldeles torrt i tumlaren, de sista minuterna är jobbigast för fibrerna. Det är nämligen först då, när vattnet är borta, som textilierna blir varma.
– Välj skåptorrt, som inte är riktigt snustorrt. I de moderna tumlarna finns program som känner av när plaggen ännu inte är riktigt torra, säger Anne-Charlotte Hanning.
Hon tipsar också om att man ska ta ut plaggen ur tumlaren så snart programmet gått klart. Det är när tvätten ligger kvar i tumlaren eller när man packat den alldeles full som plaggen blir skrynkliga.
Text: Ingrid Jacobsson