Autoprogram inte alltid automatiskt
Diskmaskinernas autoprogram ska känna av hur smutsig disken är och anpassa temperatur och tid efter det. Men vårt test visar att programmen inte alltid fungerar.
Vi har gjort ett specialtest av sex av diskmaskinernas autoprogram. Vi har kört maskinerna med både smutsig och ren disk. Alla utom Hotpoint LFF8M121CDESK fick bra resultat; det visade sig att automatprogrammen verkligen fungerade. Men för Hotpointmaskinen märktes ingen skillnad alls mellan den smutsiga och den rena disken. Autoprogrammet på den maskinen fungerar helt enkelt inte.
Vad är vitsen med ett autoprogram? Ja, när det fungerar perfekt finns det sensorer inne i maskinen som känner av hur grumligt vattnet är. Är det mycket matrester i första sköljvattnet betyder det att disken är hårt smutsad, och maskinen ska då ta in mer vatten och anpassa temperaturen. Till slut känner den av att vattnet är rent och då sänks temperaturen och programmet avslutas.
Lägre temperatur
I diagrammet ”Diskförmåga” ser vi att alla maskiner utom Hotpoint sänkte temperaturen och minskade tidsåtgången när vi körde dem med ren disk. Samma sak med energi- och vattenförbrukningen, som framgår av det undre diagrammet. AEG F45500W0 sänkte exempelvis temperaturen från 62,4 till 50,6 grader vid de olika diskomgångarna.
Den förkortade också tiden rejält, från två timmar och sex minuter till 45 minuter. När vi mätte miljöpåverkan blev skillnaden störst hos Elektro Helios DI927. Den minskade vattenförbrukningen med 4,7 liter och energiförbrukningen med 0,485 kWh när diskgodset var utan smuts.
Spara tid och pengar
Har du lätt smutsad disk kan det alltså löna sig att köra autoprogrammet i din maskin; då sparar du både tid och pengar. Naturligtvis kan du minska energi- och vattenförbrukningen också med ekoprogrammet i maskinen. Men tidsåtgången kan du inte påverka där, och ekoprogrammen tar flera timmar på sig.
Modeller i deltestet för autoprogram är AEG F45500W0, Bosch SMU50M95SK, Cylinda DM296 AVH, Electrolux ESF6512LOW, Elektro Helios DI9127 och Hotpoint LFF8M121CDESK.
I tabellen ovan har vi räknat ut hur mycket diskmaskinerna kostar i drift, inköpspriset inkluderat. Vi har räknat med att man har diskmaskinen i tolv år och diskar fem gånger i veckan, och slagit ut kostnaderna under den tiden. Vi har räknat med att elen kostar 1:20 per kWh och att vattnet kostar 3,8 öre per liter.
Tabellen visar att inköps- och elpriset är de stora utgifterna. Sett ur det perspektivet är Cylindas diskmaskin ett dåligt köp då den är både dyr och inte särskilt bra. Candys diskmaskin är åtminstone billig i både inköp och drift, även om den inte fick särskilt högt betyg.