För- och nackdelar med testade programmen
De ska inte bara vara bra på att hitta virus och andra sabotageprogram – de ska ge tydliga varningar med information som användaren kan förstå, vara lätta att använda och inte komma med oönskade extraprogram. Här är en översikt över de testade programmen.
Avast! Free Antivirus 2016
Fokuserar på att inte göra datorn långsam, och gör därför inte någon viruskontroll vid överföring av filer lokalt. Erbjuder extraskydd i form av nätverksskanner och antispionprogram. Installerar liksom betalversionen adware.
Avast! Internet Security 2016
Avast gör ingen viruskontroll vid överföring av filer lokalt eller från ett usb-minne. Varningsmeddelanden försvinner alldeles för fort. Installerar adware trots att användaren betalar för programmet.
AVG AntiVirus FREE 2016
Tar mycket av datorns resurser. Bra varningsmeddelanden. Bästa gratisprogrammet.
AVG Internet Security 2016
Bra varningar. Sämre surfskydd och dåligt phishingskydd.
Avira Free Antivirus 2016
Bra virusvarningar, där användaren kan välja mellan att radera den infekterade filen, eller välja ett annat alternativ. Inget phishingskydd med Internet Explorer.
Avira New Antivirus Pro 2016
Bra och tydliga varnings-meddelanden. Vid installation av betalversionen medföljer en adware – Avira Price Comparison. Inget antispamskydd.
Bitdefender Internet Security 2016
Gränssnittet är svårhanterligt och kan inte anpassas. Svårjobbat och inte intuitivt. Visar namnen på virusen, men man måste klicka sig fram för att förstå vilka filer som är infekterade. Vid en manuell sökning raderas filerna om virus identifieras, utan att man har någon möjlighet att välja.
BullGuard Internet Security 2016
Väldigt enkelt att installera och avinstallera. Användargränssnittet är bra, och det går snabbt och lätt att hitta till huvudfunktionerna. Två nivåer av gränssnittet, ett för basanvändare och ett för avancerade användare.
Eset Smart Security 9
Kommer med föräldrakontroll. Använder lite ramminne. Virus-varningarna är ganska diskreta och försvinner snabbt. Dålig phishingkontroll.
F-secure Internet Security 2016
Enkelt gränssnitt med få valmöjligheter. Dålig hjälpfunktion. Många klick för att se vilken fil som är infekterad.
G Data Internet Security 2016
Bra virusvarningar. Bästa programmet vid manuella virus-sökningar. Jobbig registreringsprocedur vid installationen.
Kapersky Internet Security 2016
Bra och enkelt gränssnitt för basanvändare. Bra resultat i realtidswebbtestet. Lite för många poppuppfönster vid identifierade hot.
McAfee Antivirus 2016 från Intel Security
Sämre än Windows Defender. Alldeles för stort och dåligt användargränssnitt. Presterar dåligt i manuell sökning online och klarar inte realtidswebbtestet.
Panda Security Antivirus Pro 2016
Bra varningar. Inget antispamskydd. Dåligt skydd för virus och annat som förs över via usb-minne. Installerar oönskade program. Går in och ändrar inställningarna för startsida och sökmotor, så att du i stället för din vanliga startsida får upp en startsida som andra säkerhetsprogram varnar för!
Microsoft Windows Defender
Aktiveras automatiskt om inget annat antivirusskydd finns aktiverat på datorn. Enkelt gränssnitt, eftersom det inte finns så många val att göra. Blockerar inte phishingsidor och presterar inte så bra i virustesterna.
Norton by Symantec Norton Security Standard 2016
Informerar om det infekterade virusets namn, snarare än vilka filer som är infekterade. Lång och komplicerad pdf-manual.
Trend Micro Antivirus Plus 2016
Tydliga virusvarningar. Inte lätt att avinstallera programmet. Ingen bra hjälpfunktion.
ZoneAlarm Pro Antivirus & -Firewall 2016
Lätt att avinstallera, samt bra och tydliga virusvarningar. Inget skydd mot phishing. ZoneAlarm gör filkopieringen på datorn mycket långsam.