Rätt redskap i trädgården
Häcksax, grensax, grensåg – hur många redskap behöver man i trädgården egentligen? Trädgårdsexperten Bosse Rappne tipsar om sina favoritredskap.
Råd & Rön träffar Bosse Rappne, trädgårdsexperten känd från "Äntligen hemma", i slottsträdgården Ulriksdal i Solna för att få tips. Så fort butiken öppnar klockan tio fylls parkeringen av trädgårdsentusiaster. Våren är planteringstid.
– Vecka 20 och 21 är våra bästa veckor. Då är det som mest folk här, säger Bosse Rappne.
Men han tar sig ändå tid att plocka fram några favoritredskap. Sekatören finns på plats, den sitter alltid i bakfickan på hans snickarbyxor.
– Alltid är det någon gren i vägen som jag behöver knipsa bort. Annars gillar jag egentligen inte små redskap, jag vill kunna stå upprätt och jobba och inte krypa på knäna, säger han.
Ska du kunna stå rak behövs luckra och lättrensade jordar. En ny rabatt fixas med fem centimeter kogödsel och fem centimeter barkmull – plus kompost om du har – som du lägger på jorden och blandar ihop med en grep. På en gammal rabatt räcker det med ett par centimeter kogödsel på våren.
– Du behöver inte gräva och vända jorden. Vem gräver i naturen? Och där växer det ändå, säger Bosse Rappne.
Han är bestämt emot konstgödsel och andra industritillverkade näringsämnen, som han menar förstör miljön. Naturen ordnar jordförbättringen – mikroorganismer och maskar av olika slag jobbar åt dig.
När du har fått till en bra jord är det lätt att plantera – med en bra spade förstås. Här väljer Bosse Rappne en rejäl spade med kurva längst ner på skaftet.
– Kurvan gör mycket, du får bättre grepp och sparar på ryggen. Och handtaget ska förstås passa din hand.
Bladet ska gärna vara spetsigt. En spade med rakt blad kan du använda till kantskärning.
Spaden får inte vara för vek, då kan den gå av om du ska ta i rejält och till exempel gräva upp en sten eller en tung jordkoka.
Har du fått till en rabatt med lätt jord går det fort att rensa den. Bosse Rappne hanterar skickligt en stigbygelhacka och får upp ogräsen med en elegant knyck.
– Ogräsen ska du ta tidigt så att du får upp rötterna. Sedan kan du låta dem ligga och multna, det blir ny jord på några dagar.
Bosse Rappne visar ett specialverktyg med ett långt skaft, som han inte ens har något namn på. ”Kombinationshacka” döper han det snabbt till. Det har ett litet blad, ungefär 15 centimeter långt, på ena sidan skaftet och en liten tretungad ”gaffel” på den andra.
– Den här är jättebra, du kan både hacka och luckra med den.
För att få bort vissna löv och annat skräp behöver du en kratta och en räfsa. Men välj rätt sort:
– Krattan ska ha raka pinnar, inte böjda. Tyvärr är det knappt någon som tänker på det, inte ens trädgårdsmästare. De flesta krattor som säljs har böjda pinnar, men med en sådan kratta fastnar du direkt i gräset, säger Bosse Rappne och demonstrerar skillnaden.
– Räfsan ska vara i plåt, plasträfsor är för veka och har för tvär böj längst ut på pinnarna. Och plåträfsan ska vara fjädrande, då kan du trycka ner den och få ett bättre grepp.
En grensax är bra för att klippa bort grövre grenar där sekatören är för vek.
Bosse Rappne tycker att man i stället för rabatter gärna kan anlägga en lättskött friväxande häck med blommande buskar av olika sorter.
– Folk har ju inte tid att sköta sina trädgårdar i dag, och många har inte kunskap heller. Och man ska inte bli slav under trädgården. När jag växte upp kallade jag mina föräldrars lantställe för slavarbetslägret, vi fick jobba där hela sommaren. Så ska det inte vara. Du ska njuta av din trädgård och få den som du vill ha den, inte tänka på att grannen ska se om det är prydligt eller inte.
Nybörjare? Det här behöver du:
(Klicka på bilden för att förstora)