Hoppa till innehållet
Må bra Köksmaskiner, tillagning & bakning

Allt om ägg – lär dig märkningen och knepen för längre hållbarhet

Vad betyder den rosa stämpeln? Och vad är egentligen de där vita trådarna som du kan hitta i ägget? Här får du ett sexpack fyllt med äggfakta att briljera med kring påskbordet.

Publicerad
Uppdaterad

Håller länge

Ägg är perfekt paketerade i sina skal och har lång hållbarhet. Enligt EU-regler ska äggen märkas med bäst före-datum 28 dagar efter värpdagen. Men ägg kan hålla sig färska betydligt längre än så. Anledningen till den knappa månaden är dels att ägg förvaras i rumstemperatur i stora delar av Europa, dels att salmonella finns i många länder. I Sverige förekommer salmonella inte i ägg och äggen förvaras kylda genom hela produktionskedjan. De 28 dagarna avser förvaring i rumstemperatur, men i Sverige förvarar de allra flesta sina ägg i kylskåp och då förlängs hållbarheten till minst det dubbla. Ett kokt ägg klarar sig uppåt en vecka i kylskåp.

Märkningen


Alla ägg förses med en stämpel som talar om hur ägget har producerats, vilket land ägget kommer från (SE står för Sverige) och vem äggproducenten är. Den första siffran står för produktionssätt och det här betyder den:

Ekologisk produktion. Hönorna går fritt i stallar med mer utrymme än de frigående och kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar. Dessutom ska hönorna ha tillgång till bevuxna utomhusgårdar, med skydd där de kan gömma sig för rovfåglar. Minst 95 procent av fodret ska vara ekologiskt odlat. De ska också ha tillgång till grovfoder, som exempelvis rotfrukter och hö. 16 procent av de svenska äggen är ekologiska.

1 Frigående höns, som även får vistas utomhus. De lever i stallar med tillgång till utevistelse året runt. Bara tre procent av äggen produceras så.

2 Frigående inomhus – det vanligaste produktionssättet. Hönorna får röra sig fritt i stallar med reden där de kan värpa. 67 procent av svenska ägg produceras på det sättet.

3 Burhöns. Dessa ägg säljs i princip inte längre som färska i Sverige, utan mest som ingrediens i färdiga produkter. De står för fyra procent av den svenska äggproduktionen.

Priset

Ett tolvpack ekologiska ägg är i genomsnitt omkring tio kronor dyrare än ett som kommer från frigående hönor inomhus, 40 kronor jämfört med 30 kronor. Ungefär mittemellan ligger ägg från frigående hönor utomhus, de är dock inte särskilt vanliga.

Färg och form

Bruna hönor värper oftast bruna ägg och vita hönor oftast vita ägg. 95 procent av svenska hönor är vita, därför är också de flesta äggen vita. Smak och näringsvärde påverkas inte av färgen. Yngre hönor värper mindre ägg medan äldre värper större ägg. Inte heller detta påverkar smak och kvalitet, däremot är större ägg skörare. Det beror på att hönan avsätter lika mycket kalcium oavsett om ägget är stort eller litet. För att räcka till ett större ägg blir skalet alltså tunnare och därmed mer bräckligt. Unga hönor släpper oftare två gulor, dessa ägg blir större än ägg med en gula.

Äggsnodden

Den vita strängen som sitter fast i gulan när du knäcker ägg är äggsnodden – en tjockare, tvinnad del av äggvitan, vars jobb är att hålla äggulan på plats mitt i ägget. Äggulan innehåller näringen som embryot behöver för att utvecklas till kyckling. Äggvitan skyddar äggulan från bakterier som kan tränga in genom skalet. När ägget åldras förlorar äggsnoddarna i spänst och gulan stiger långsamt uppåt i ägget. Om du förvarar ägget med den trubbiga sidan uppåt kommer luftblåsan, som alltid finns i botten av ägget, hindra att gulan kommer i kontakt med skalet och därmed förlängs hållbarheten.

Ägget andas

Skalet är inte helt tätt, utan ägget andas genom porer. Det kan därför ta åt sig smak från mat som det förvaras med. Porerna i skalet tillåter också vatten och koldioxid att avdunsta ut ur ägget, samtidigt som det tränger in syre. Det gör att ägg som förvarats länge får en större luftblåsa än färska ägg. Sänker du ner ett färskt ägg i vatten lägger det sig på botten, medan ett äldre ägg reser sig i vattnet eller flyter. Det innebär att ägget inte är färskt, men det betyder inte att det är dåligt. Men det kan vara en fingervisning om att du ska knäcka ägget i en separat skål och lukta på det innan du blandar det i maten, du kommer att märka om det är skämt.