Hoppa till innehållet
Läs mer

Gå långt med rätt skovård

Höstrusk och blött om fötterna betyder också att det är tid att ta hand om skorna lite extra. Butikshyllorna dignar av skovårdsprodukter. Men det är svårt att veta vad vi smörjer in våra skor med. Till skillnad från exempelvis livsmedel behöver tillverkarna inte ange på förpackningarna vad produkterna innehåller.

Publicerad

Skokräm har traditionellt varit en blandning av vax och pigment med terpentin som lösningsmedel. numera är åtminstone de skokrämer som säljs i Sverige vattenbaserade. I skovax finns däremot lösningsmedel kvar. Det känns på lukten.

Råd & Rön tipsar om vilka medel som finns, vad de används till och inte minst vad de kostar. Priserna är för jämförelsens skull avrundade cirkapriser per 100 ml, hämtade från Stockholmsbutiker i september 2011.

Göra rent

Rengör läderskorna med en lätt fuktad trasa, mockaskorna med en mockaborste eller fint sandpapper. Rengöringsschampo för skor är särskilt effektivt på textilskor.

Skovax ger hög glans. grunda med skokräm först. 70:–/100 ml.

Snabbtorkande skokräm ger blanka skor utan puts, men inte lika blankt som med vanlig skokräm. 120:–/100 ml.

Blanka skor med puts eller utan

Stryk på ett tunt lager skokräm. Låt torka några minuter, Putsa med skoborste och sedan putsduk om du vill ha extra glans.

Lotion för skor med slätt läder, till exempel pumps. 120:–/100 ml

Skyddar mot väta

Impregneringsmedel skyddar skorna mot väta och gör att de håller längre. Spraya skorna med impregnering eller putsa med skokräm med impregneringsmedel.

För grova skor och kängor

Fett och vax är avsedda för grova skor och kängor när skinnet blivit torrt. Det ger en fet, vattenavstötande yta, som också kan bli klibbig och dra åt sig smuts. Fettet tränger in i lädret medan vaxet lägger sig som en hinna utanpå. Fett ger ingen glans, vax kan blankpoleras.

Innehåller bivax och jojobaolja. märkt med ecocert. 105:–/ 100 ml.

Innehåller bivax och sojaolja. 100:–/100 ml.

Innehåller minkolja, silikon och lanolin. Fettet från minkarna tas till vara när de flås. 81:–/100 ml.

Klassiker som är en blandning av vax och mineralolja. 85:–/ 100 ml.

Luktar starkt av lösningsmedel.

Innehåll anges inte på burken men varning för brandfarlighet och att vaxet inte får sväljas. 125:–/ml.

På väg mot giftfritt

Krämochspraytillskornahar av tradition innehållit mindre lämpliga ingredienser. Men miljötänkandet sätter spår även i skovården.

Skovårdsprodukter skyltar inte direkt med sitt innehåll; det behöver inte märkas ut på förpackningarna. Och innehåller de ämnen som innebär risk för hälsa eller miljö ska det finnas en orange varningsruta på förpackningen.

Men lita inte på det! För ett par år sedan avslöjade en undersökning från Naturskyddsföreningen att impregneringssprayer för skor innehöll de fluorerade miljögifterna PFOS och PFOA. Effektiva för att stöta bort väta, men de lagras i naturen och i människokroppen och är både cancerogena och hormonstörande. Ingenstans stod det om det på sprayburkarna.

Det är perfluorerade karbonsyror och sulfonsyror med åtta kolmolekyler i kedjan som är farliga för miljön och människors hälsa. De som har kortare kedjor har inte den effekten och används nu också som alternativ i impregneringssprayer och i skokrämer med impregnering.

I dag är PFOS och PFOA på väg att fasas ut. De har många gånger ersatts av silikoner. De är bra mot väta men inte lika bra mot till exempel oljefläckar.

I skovax ingår ofta lösningsmedel, och det doftar starkt av kemikalier om produkten. Man kan undra varför de fortfarande säljs. Men tillverkarna vaktar på varandra och vill inte ta dem ur sortimentet så länge konkurrenterna också säljer dem.

”Låt inte skorna bli blöta”

– Använd gärna skokräm till skorna och fett till kängorna, säger skomakare Carina Eneroth. Det viktigaste är ändå att de inte blir blöta från början.

Det doftar härligt av läder inne i Carina Eneroths skomakeri i Gamla stan i Stockholm. Hon vet hur en bra sko ska vara och hur lädret reagerar.

– Många sköter inte sina skor rätt. De får inte bli blöta. Då bildas saltränder på skorna, och där ränderna är blir skinnet skört och hämtar sig aldrig riktigt, säger hon.

Numera kromgarvas de flesta skinn som används till skor. En minst sagt dålig metod för miljön men billig och effektiv där skinnet konserveras och färgas med kemikalier, till exempel kromsalt. Men väta förstör ytbehandlingen på skorna. När skon blir blöt mörknar skinnet och garvämnena med saltet frigörs och kommer upp till ytan.

– Många skor är ytbehandlade och tål väta bra till en början, och man måste inte impregnera direkt efter köpet. Carina Eneroth rekommenderar skokräm med impregneringsmedel, då slipper du spraya särskilt med impregnering. Däremot är hon skeptisk till de allra fetaste produkterna.

– De är avsedda för riktigt grova kängor med skinn där fettet kan tränga in. Underhåller du en vanlig sko regelbundet med skokräm behövs inget extra fett.

Sköt om dina skor

  • Växla mellan flera par skor.
  • Sätt skoblock av rätt storlek i skorna när de fortfarande är varma så rätas gångvecken ut.
  • Använd skohorn och knyt skorna ordentligt, då nöts inte bakkapporna ner.
  • Regelbunden puts med kräm håller skinnet mjukt. En blank yta bidrar också till att hålla fukten borta.
  • Putsa skor i mörka färger med färgad skokräm.
  • Skor i ljusare färger kan putsas med ofärgad kräm.
  • Undvik att putsa svarta skor med ofärgad kräm, annars tappar de lätt lystern och får en grå hinna.
  • Mörka mockaskor sprayas med impregneringsspray i passande färg.
  • Vinterskor av skinn som du använder dagligen bör sprayas med impregnering eller putsas med impregnerande skokräm en gång i veckan.
  • Skor och stövlar av syntet, till exempel allvädersstövlar, behöver inte impregneras alls.
  • Om skon ändå är fuktig när du kommer hem, stoppa in tidningspapper i skon; det suger åt sig fukten. 
  • Byt papperet ofta så torkar skon snabbt.

Text: Cristina Farm