Tv-apparater – bäst i test
Hitta rätt tv i Råd & Röns stora test av 121 tv-apparater. Från enkla 43-tummare till lyxiga modeller med 65 tum stora skärmar. Testet visar att du oavsett skärmstorlek och prisklass kan hitta tv-apparater som presterar betydligt bättre än vad prislappen ger sken av.
Om testet
Vi har testat...
- Bildkvaliteten för högupplöst och standardupplöst video.
- Skärmens betraktningsvinkel och reflektioner.
- Ljudkvaliteten och mätt maxvolym.
- Hur lätt det är att förstå tv:ns menyer och fjärrkontroll.
- Hur lätt det är att använda smart-tv-funktioner.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Svar på 7 vanliga läsarfrågor
- Skippa tv-butikens dyra färgfix
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade tv-apparater
Fler tester
Utdrag ur testet av tv-apparater
Priserna varierar rejält – från 4 000 till över 36 000 kronor när detta skrivs. Skärmens storlek och kvalitet är mest avgörande för priset. Numera har i princip alla modeller på marknaden ultra hd-skärmar, även kallat 4K. De 121 modellerna i testet har alla ultra-hd.
Det är extremt jämnt i toppen av testtabellen. Allra högst samlat betyg får tre av LG:s 65-tums oled-modeller. Därefter följer ett flertal LG-apparater - i storlekarna 42, 48, 55 och 65 tum - som också får väldigt höga och jämna betyg för sin bild- och ljudkvalitet. De bästa Samsungmodellerna kommer strax därefter.
Läs vårt tidigare test
Här hittar du betygen för de 397 tv-apparater vi testade mellan 2021 och våren 2024. Flera av dem säljs fortfarande. Betygen för dem och modellerna i vår nya betygstabell är dock inte helt jämförbara. I vårt nya, vässade test ingår bland annat nya uträkningar av energiförbrukning och hårdare kontroll av de personuppgifter som vissa tv-tillverkare kräver. Dessutom låter vi nu vår testpanel se på ännu mer krävande filmscener för att bedöma varje tv-apparat.
Gemensamt för tv-apparaterna med högst betyg för sin bildkvalitet, är att de har oled-skärm som bland annat ger väldigt hög kontrast, betraktningsvinkel och jämn ljusfördelning.
Samsung har nu börjat anamma oled-tekniken men har fortfarande många modeller med sin egen skärmteknik qled. Det är en vidareutveckling av led-tekniken som gör det möjligt att visa många färgnyanser på ett verklighetstroget sätt även när ljusstyrkan är hög. Både vanliga led-skärmar och qled-skärmar bygger på den klassiska lcd-tekniken, därför kallar vi dem lcd i vår tabell.
Precis som många andra hemelektronikprylar är tv:n en livsstilsprodukt. En påkostad design med tunn ram runt tv-skärmen ökar priset. Vad du tycker är snyggt och passande i ditt hem vet bara du. Därför har vi, som med alla andra produkter vi testar, inte bedömt tv-apparaternas utseende.
Ju större tv (eller ju närmare du sitter) desto tydligare märker du skavanker i det som visas på tv-skärmen. På tillräckligt långt avstånd ser bilden likadan ut oavsett skärmens kvalitet.
Detsamma gäller också för bildkällan. Sitter du tillräckligt långt bort från tv:n ser en brusig analog tv-sändning lika bra (eller illa) ut som en knivskarp blu-rayfilm. Numera finns det även mycket material i ultra hd-upplösning, främst i strömmande form från Netflix och liknande tjänster, men även som ultra hd-blu-ray.
Vi har bedömt bildkvaliteten för alla tv-apparater med fabriksinställningar (direkt ur kartongen) och efter att ha kalibrerat den. Elektronikbutikerna säljer kalibrering som en dyr extratjänst, men vi rekommenderar att du sparar pengarna och kalibrerar själv.
Vad ska kopplas in?
Tänk igenom vilka andra apparater som du ska koppla ihop tv:n med. Nu för tiden använder all hemelektronik standarden hdmi för att överföra bild. Modeller i vårt test har tre eller fyra hdmi-ingångar. Två ingångar kan vara i minsta laget för dig som har flera prylar som ska kopplas in – blu-rayspelare, digitalbox, tv-spel med mera. Ju fler hdmi-ingångar desto bättre alltså.
Nästan alla tv-modeller har även usb-ingångar där du kan koppla in externa hårddiskar och usb-minnen. Beroende på tv-modell kan du till exempel använda usb-enheterna för att spela in tv-program eller spela upp videoklipp och bilder som du själv tagit.
Vill du hänga tv:n på väggen gör sig en tunn modell bäst. De tunnaste modellerna är bara 2,5 centimeter djupa, medan de tjockaste är 8,5 centimeter. Vi mäter alltid vid tv:ns tjockaste del. Glöm inte att köpa separat tv-upphängning, den ingår sällan i priset för tv:n. Här förklarar vi hur du enklast hänger tv:n på väggen. För några år sedan signalerade en välvd skärm den yttersta lyxen, men nu är den typen av skärm nästan helt borta. Vi har inte längre någon välvd modell i vårt test.
Ljudet blivit bättre
Tunna tv-modeller ger dåliga förutsättningar för ett fylligt och njutbart ljud. Det finns helt enkelt inte plats för ordentliga högtalare. I början av platt-tv-eran var det ett problem att även lyxdyra, tunna tv-apparater hade dålig ljudkvalitet. Men nu har tillverkarna kommit på sätt att bättre utnyttja platt-tv:ns utrymme. De bästa modellerna vi har testat låter alldeles utmärkt. Men i lite längre ner i resultattabellen är ljudet mediokert. Om du vill boosta ljudet rejält kan du köpa en så kallad ljudlimpa, vi har testat 59 modeller.
Smart-tv
Smart-tv-funktionen har gått från lyx till standard på bara några år. Alla modeller i vårt test har någon form av smart-tv-funktion. Många av tv-apparnas nödvändighet och nytta kan ifrågasättas, precis som hos de smarta mobiltelefonerna. De flesta uppskattar nog dock om tv:n har inbyggda appar för olika videotjänster som Netflix och Viaplay.
I vårt test ingår numera en kontroll om du måste registrera dig hos tv-tillverkaren för att kunna använda smart-tv-funktionerna. Philips får högst betyg i det avseendet, företaget kräver ingen registrering alls för de fyra modellerna i testet. Med LG:s apparater måste du skapa ett konto hos dem innan du kan börja ladda ner appar från deras appbutik. Samsung får lägst betyg – du behöver ett Samsungkonto för att kunna använda de förinstallerade apparna och andra smart-tv-funktioner.