Blekmedel kan fräta på tänderna
Vem vill inte ha ett blixtrande vitt Hollywood-leende? Nu säljs en mängd mer eller mindre effektiva tandblekningsmedel på nätet, lätta att köpa hem och mixtra själv med. Men blekmedlet tränger in under emaljen, och ingen vet säkert vad som händer på lång sikt med tänderna. Ändå kan myndigheterna inte stoppa försäljningen.
Nätet är fåfängans marknad, där finns hur många medel för tandblekning som helst att köpa för den som tröttnat på sina gulnade tänder. Om du googlar på nätet ger tandblekningsmedel strax under 2 000 träffar.
Satsa på bleach teeth at home (blek tänderna hemma) och du är uppe i miljontals träffar. Även varuhus och kosmetikbutiker säljer blekgeléer med tandskenor av varierande effektivitet.
– Du kan få tag på blekmedel som vi tandläkare använder på nätet också, och som är väldigt mycket starkare än de kosmetiska produkterna, säger Catarina Wallman, odontologie doktor och lektor vid Tandläkarhögskolan i Tromsö.
Catarina Wallman har skrivit en expertrapport om tandblekning för Socialstyrelsen. Hon skulle inte drömma om att rekommendera någon att använda tandläkarnas blekmedel på egen hand hemma i badrummet. De har halter av blekande väteperoxid på upp till 35 procent.
Men även de som mer öppet säljs som blekmedel att använda på egen hand, och som är betydligt svagare, avråder hon bestämt ifrån.
– Kanske främst för att du blir besviken över den lilla effekt som medlen har, och så frestas du att, mot tillverkarnas rekommendationer, använda dem alldeles för ofta. Om de här medlen har någon verkan är den mycket kortvarig, några dagar eller någon vecka, och så använder du dem om och om igen för att få effekt. Även om du går till tandläkaren håller behandlingen kanske ett år eller två, sedan måste den göras om, säger hon.
Vad kan hända på lång sikt med tänderna?
– Det är det som man inte vet, det finns nästan ingen forskning alls om det.
Lågt pH-värde
Väteperoxiden tränger in i den organiska delen av emaljen, annars skulle den inte bleka. De blekmedel som säljs för eget bruk har ofta lågt pH-värde för att de ska kunna lagras längre. Det säljs också blekmedel där man rekommenderas att först tvätta tänderna med citronsyra.
– Det är klart olämpligt. Alla sura ämnen påverkar tänderna. Vad man riskerar är erosionsskador, alltså frätskador på tänderna, säger Catarina Wallman.
Det är därför all sådan här behandling ska ske efter bedömning och under kontroll av ansvarig på tandkliniken, menar hon. Gravida och ammande kvinnor ska inte bleka tänderna just för att man vet så lite om blekmedlens långsiktiga effekt. Och har man missfärgade tänder finns det all anledning att söka sig till proffs.
Blekning är inte alltid lyckat. Fyllningar och kronor bleks inte. Så om man gör de omkringliggande tänderna ljusare framstår de arbetena, som anpassats till tändernas tidigare nyans, plötsligt som mörkare i munnen.
– Biverkningar som irritation och inflammation i tandköttet kan förekomma även om du går till tandläkaren för att bleka tänderna. Tandläkaren använder ju starka medel. Sådant kan kanske avhålla någon från att gå till tandläkaren. Men främst är det ju en kostnadsfråga du köper ett blekmedel för till exempel 350 kronor i butiken, hos tandläkaren kan en behandling kosta 3 500 kronor.
– Kanske förleds man också att tro att medlet som man använder själv inte innehåller frätande väteperoxid. Det brukar inte anges på förpackningarna. Men de ämnen som medlen innehåller reagerar på ett sådant sätt att små mängder väteperoxid bildas. Annars skulle de inte ha någon effekt alls, säger Catarina Wallman.
Kosmetisk produkt
Inom EU räknas tandblekningsmedel som en kosmetisk produkt. Sedan flera år pågår en utredning på EU-nivå om huruvida tandblekningsmedel med en högre halt än 0,1 procent väteperoxid ska få säljas fritt. Utredningen står och stampar, och under tiden säljs blekmedel med betydligt högre halter av väteperoxid framför allt på nätet.
– Man skulle vilja att de här blekmedlen bara kunde användas efter inrådan av tandläkare. Men sådana restriktioner är svåra att få igenom när det gäller kosmetiska produkter, säger Monica Tammela, chef för enheten för kosmetiska och hygieniska produkter på Läkemedelsverket.
– Vi övervakar marknaden med växlande framgång. Att övervaka försäljningen på internet är en näst intill omöjlig uppgift, konstaterar hon.
CE-märkning
En del tillverkare inom EU låter CE-märka sina produkter. Det är en säkerhetsmärkning och innebär att de inte kan stoppas i andra EU-länder.
– Man skulle önska att någon i EU-kommissionen satte ner foten, den här frågan har ju diskuterats hur länge som helst. I en del länder påstår man att blekmedlen är medicintekniska produkter, men även om orsaken till missfärgningen av tänderna är en sjukdom är ju avsikten med dem kosmetisk, säger Ulrika Hörberg, jurist på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.
Misstanken finns att de CE- märkta blekmedlen innehåller mycket högre halter av väteperoxid än 0,1 procent. Å andra sidan är tillverkare av medicinteknik skyldiga att göra en ordentlig riskanalys av sina produkter.
Se upp för tobak och kaffe tänderna kan missfärgas redan då de bildas av till exempel gulsot eller av mediciner. blir som regel mörkare då vi blir äldre. gulnar av tobak, kaffe och te.
Cecilia har blekt tänderna i flera år
Med tandskena och blekmedel har Cecilia Hjern blekt tänderna på egen hand i flera år. Hon är nöjd med resultatet men är försiktig med att inte använda medlet för ofta.
– Det är klart att det sliter på tänderna, det är väl som att färga håret ungefär, det sliter ju också.
Cecilia Hjern bor i Hägersten, är småbarnsmamma och jobbar på café inne i Stockholm. Där blir det mycket kaffe och cigaretter (även om hon slutat med cigaretterna nu.)
Redan när hon var några och tjugo var tänderna tråkigt gula. Hon läste om tandblekning på nätet och beställde ett startkit med tandskena och kräm för ungefär 500 kronor.
– Jag tycker det är ett milt och ganska billigt sätt att bleka tänderna på jämfört med att gå till tandläkaren och få tänderna vita med en gång. Det känns lite läskigt, de använder ju mycket starkare medel.
Tandskenan ska kokas i vatten, så att den mjuknar och kan formas efter tänderna. Sedan fyller man skenan med krämen och går med den någon timme ungefär.
Cecilia Hjern upprepade behandlingen fyra, fem gånger med en månads mellanrum under det första halvåret.
– Det funkade. Jag ville inte ha bländvita tänder, bara att de skulle få sin ursprungliga färg.
– Numera bleker jag tänderna en gång varje halvår för att upprätthålla färgen. Jag har väninnor som bleker tänderna varje gång de ska gå på fest, men det tycker jag är för ofta. Det måste ju fräta på tänderna i längden. Jag har inte kollat exakt vad medlet innehåller, men det är väl något slags blekmedel.
TEXT CRISTINA FARM