Glassmaskiner – bäst i test
Råd & Röns har testat 24 glassmaskiner. De flesta gör suveränt god glass. Men vissa är bökiga att rengöra och delarna kan inte maskindiskas. Även ljudet kan vara irriterande för en del glassmaskiner. 15 av glassmaskinerna i testet är självfrysande medan 9 kräver att du fryser en skål eller ett block i förväg i frysen.
Om testet
Vi har testat...
- Att göra vaniljglass, citronsorbet och yoghurtglass.
- Hur lång frystiden är för varje glassmaskin.
- Hur mycket glassmaskinerna låter.
- Hur lätt glassmaskinen är att använda och rengöra.
- Svinnet – hur många gram glass som inte kan skrapas ur från visp och behållare.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av glassmaskiner
Den som en gång smakat en krämig, smakrik hemgjord glass lockas inte lika mycket av de fyrkantiga paketen i frysdisken. Vi har låtit labbet göra såväl vaniljglass som yoghurtglass och sorbet. Resultatet blir alldeles utsökt i de allra flesta fall. Några undantag finns dock där maskinen till exempel inte klarar att fördela vaniljfröna eller citronzesten ordentligt i glassmeten.
Principen för att göra glass är enkel; kyl smeten samtidigt som den vispas runt i lagom takt. Det märks att glassmaskinen är en mogen produkt. Vi testade glassmaskiner första gången redan 2014 och flera av modellerna från den testomgången säljs fortfarande. Som vanligt testar vi alla modeller enligt exakt samma testprocedur, oavsett testtillfälle.
Nio av maskinerna i testet saknar inbyggd frysfunktion. De kyler i stället genom ett frysblock eller en frysskål som du först måste ha i frysen i åtta timmar. Tillverkarna ger rådet att ha frysblocket i frysen hela tiden, så att maskinen är redo när glassuget sätter in. Men då gäller det att du har plats, för de flesta är ganska stora – runt 20 centimeter i diameter. Det går inte att göra två satser efter varandra, eftersom frysdelen måste frysas in igen. Ninja CREAMI NC300EU kräver extra mycket planering, med den måste alla ingredienser frysas in tillsammans med frysskålen ett dygn innan du planerar att göra glassen.
Två icke självfrysande modeller, Ankarsrum Glassmaskin och Kenwood AT956, är inte fristående glassmaskiner, utan måste monteras på en köksmaskin från respektive tillverkare.
De resterande 15 glassmaskinerna har en egen frysenhet som fryser glassen och du kan göra mer än en sats åt gången i dem. Men de kostar också mer – från drygt 1000 kronor till som mest 5500 kronor (när detta skrivs i april 2024). De är även riktiga tungviktare med matchvikter upp till 14 kilo.
Det är stor skillnad på hur mycket glass maskinerna kan göra, från en ynka halvliter till 2,7 liter. Flera av dem gör heller inte så mycket glass som det står på förpackningen. Den kapacitet vi anger är baserad på hur mycket glass som praktiskt kan göras, enligt manual, receptbok eller andra markeringar. Ofta är det betydligt mindre än vad som står på kartongen.
Själva maskinen är lätt att använda; de flesta har bara en på- och en av-knapp. Några har också en timer som räknar ner tills glassen är klar. Det kan dock vara lite trixigt att hälla i glassen i skålen. Och flera av maskinerna är krångliga att rengöra med en eller flera delar som inte får diskas i maskin.
Eftersom resultatet blir så gott är det extra irriterande att det kan vara svårt att få ut all glass ur maskinen; mycket fastnar i spateln och skålen. Vi har mätt svinnet och i en glassmaskin är det hela 299 gram yoghurtglass kvar när man har skopat ur skålen.
...