Så får du lägsta elpriset
Nu kan det vara läge att se över ditt elavtal. Råd & Rön guidar dig till hur du byter till, och hittar, bästa elpriset.
Tack vare de prisjämförelsesajter som finns för el är det det enda du behöver för att byta 5–10 minuter av din tid och en elfaktura. Bäst är att själv ta kontroll över situationen och se till att man har ett avtal att börja med. Bo Hesselgren på Konsumenternas energimarknadsbyrå avråder också från att ingå förhastade avtal när man blir kontaktad av elföretag per telefon eller på gatan.
– Då har du oftast inte koll på vad du betalar just nu, när avtalet löper ut eller om det finns billigare alternativ. Risken finns att du blir sittande med dubbla avtal eller ett avtal som inte är det bästa, säger han.
Välj från start
Den som inte aktivt gjort ett val, till exempel vid flytt till en ny bostad, blir automatiskt tilldelad ett elhandelsföretag. Du betalar då tillsvidarepris, vilket är en typ av rörligt pris som följer utvecklingen på elbörsen men som rör sig trögare än ett avtal med rörligt pris.
Tillsvidarepris kallas också normalpris, enkelpris eller anvisningspris, och det är oftast det dyraste alternativet. Det kan vara upp emot 50 procent dyrare än ett rörligt, fast eller mixavtal. Detta avtal gäller ända tills du byter det mot ett annat.
Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå betalar nästan 16 procent av svenskarna ett tillsvidarepris på sin el. De flesta av dessa bor förmodligen i lägenhet, där kostnaden för el inte är så hög, men det är onödiga pengar att lägga ut. Det är tillsvidarekunderna som har mest att vinna på att byta avtal.
Håll koll på avtalstiden
Har du redan ett avtal som du vill byta ska du först och främst kolla när innevarande avtal går ut. Om du byter innan det går ut kan du tvingas betala skadestånd, vilket förmodligen äter upp hela vinsten av att byta.
Vanligtvis har elavtal en till tre månaders uppsägningstid, och många avtal förlängs automatiskt när de löper ut. Du måste då själv aktivt säga upp det några månader i förväg. Kontakta det elbolag du har och kolla när bindningstiden löper ut, och hur lång uppsägningstid du har.
Jämför pris
Nu är det dags att ge sig ut och jämföra pris. Tack vare olika kostnadsfria jämförelsesajter som till exempel elskling.se, som är en privat aktör, och elpriskollen.se, som är icke-kommersiell och drivs av Energimarknadsmyndigheten, är det lätt att jämföra olika elprisavtal.
På prisjämförelsesajterna skriver du in din postkod, om du bor i lägenhet eller villa, hur mycket du förbrukar per år, om du vill ha miljöavtal och hur du vill betala, och så räknar sajten ut vilka avtal som är bäst för dig just nu. Din elförbrukning står på din elfaktura. Där står också anläggningsuppgifterna som behövs vid elavtalsbyte.
Vissa webbplatser ger dig möjlighet att välja efter högst kundnöjdhet och inte bara efter pris. På några kan du även genomföra bytet redan på webbplatsen. Du ansvarar dock själv för att se till att ditt förra avtal har gått ut. På Elpriskollen finns det även en lista över de företag som har fått flest klagomål mot sig till Konsumenternas energimarknadsbyrå, samt varningar för företag som har fått ett tillsynsbeslut riktat mot sig från Energimarknadsinspektionen.
Rörligt eller fast?
Med ett fast avtal är priset bundet. Du vet då vad priset per kilowattimme kommer att vara under avtalstiden, som kan variera mellan 6 månader och flera år. Fördelen är att du är skyddad mot prishöjningar, nackdelen är att du går miste om prissänkningar.
Att det är bäst att binda elpriset på sommaren är däremot en myt, enligt Faraz Azima på elskling.se. Ett rörligt elpris följer prisutvecklingen på elbörsen, Nordpool, vilket innebär att priset går upp och ner. Det är svårt att ge direkta råd om vad som är bäst, det kan skilja från år till år.
Därför är det generella rådet att välja det som passar den egna ekonomin bäst. Den som har små ekonomiska marginaler och är i behov av att veta exakta utgifter varje månad bör välja fast pris. Den som har en ekonomi som klarar av lite större utgifter ibland kan välja rörligt. Du kan även välja mixavtal, vilket är hälften bundet och hälften rörligt.
Häng med i svängarna
Bara för att man har tecknat det billigaste avtalet en gång behöver det inte alltid vara det billigaste. Den som har rörligt avtal bör hålla koll på elprisernas svängningar, och den som har bundet bör se över sitt elpris några månader innan avtalet löper ut.
Bor du i stor villa har du så klart mer att spara på att se över dina avtal regelbundet, men även lägenhetsinnehavare kan spara hundralappar.
Pris per timme
Sedan en tid tillbaka finns det möjlighet för elkunder att teckna avtal där elförbrukningen mäts per timme, och sedan maj 2020 kan du även jämföra vilket timprisavtal som är billigast på Elpriskollen. På det viset kan man spara pengar, men enligt Bo Hesselgren på Konsumenternas energimarknadsbyrå gäller det endast dem som har intresse och möjlighet att lägga ner tid på att hålla kolla på elpriset.
Dessutom bör man ha möjlighet att flytta förbrukningen till de timmar då elpriset är som lägst, till exempel genom att ha en ackumulatortank som lagrar varmvatten. Annars kan det till och med bli dyrare för konsumenten.
Uppdatering
Texten publicerades ursprungligen 2013 och uppdaterades senast 17 december 2021.