Hoppa till innehållet

Pallkrage - maxad odling på liten yta

Odling i pallkrage har många fördelar och blir allt populärare. Jorden blir snabbt varm och du får en tidig skörd.

Publicerad

Förutom att jorden värms upp fortare än på friland, passar pallkragar för dem som har ont i ryggen, äldre som har svårt att böja sig eller rullstolsburna. Med flera pallkragar på varandra kan man komma upp i bra arbetshöjd, skonsam för knän och ryggar.

Pallkragar är också användbara för dig med liten eller bergig tomt. Det finns flera alternativ, särskilt för dig som bor i stan. Har du en snäll värd eller positiv bostadsrättsförening kan du kanske få sätta dina odlingar på gården. Underlaget spelar ju ingen roll.

Undvik tryckt virke

Nya pallkragar är inte tillverkade av tryckimpregnerat trä, däremot kan gamla vara det. Måla dem i så fall med giftfri färg. Täck gärna insidan och botten med markduk som skyddar mot ogräs men släpper igenom vatten.

Fyll hela pallkragen med bra odlingsjord, cirka fyra 50-literssäckar går åt för en standardpallkrage, 20 x 80 x 120 cm. Gödsel eller kompost behövs också.

Att göra i ordning pallkragen är det tunga jobbet. Själva odlingen är enklare. Du får snabbt en jämn odlingsbädd med bra temperatur, och väggarna skyddar också mot vind.

pallkrage med purjo
Grönsakerna frodas i pallkragen. Snart är det dags att skörda rödbeta, purjo och squash.

Pallkragen är också lätt att täcka på ovansidan med fiberduk, glasruta eller plastskynke – då får du en riktig drivbänk där frön och plantor gror snabbt.

Odlarnas fiender, sniglarna, kan lätt motas från pallkragen genom att man sätter en vass sarg, slippapper eller annat hinder runt om. Rådjur och harar kommer inte åt att tugga i sig godsakerna om du lägger nät över kragen.

Odla olika

Varva gärna högväxande sorter som mangold, ärtor och bönor med rotfrukter som lök, potatis och morötter. För potatis kan du behöva två-tre kragar på varandra. Jordgubbar, smultron, rädisor, sallad och kryddor som har grunda rötter passar bra om du bara har en krage.

Vid kanterna kan du ha squash som får plats att breda ut sig lite. Slingrande växter får du staga upp med pinnar och snören. Blommor är fint att odla i pallkragar. Med ringblommor, krasse och kärleksört kan du ha blommor från tidig sommar in på hösten.

 

 

 

 

Tålig fiberduk

Bästa fiberduken att täcka din pallkrage med hittar du hos Willab Garden. Duken, från H P Johannesson Trading, hade mycket god hållfasthet enligt ett test som gjordes av Riksförbundet svensk trädgård. Rusta hade den sämsta duken, som trasades sönder nästan direkt.

kolonistuga8 000 personer

Så många står i kö för att få en kolonilott i Stockholms innerstad. Ett alternativ för dem är att odla i pallkragar på gårdar eller i grönområden. Koloniträdgårdsförbundet kan hjälpa till med goda råd och att komma i kontakt med kommunen. Mer information om odling i städer finns på www.gatsmart.eu.

 

 

påseKrage eller påse?

Du kan odla i en liten pallkrage, i en gammal korg eller i en påse av mikrofibermaterial. Nu finns det också byggsatser med brädor och hörnfästen som går att vinkla. Med dem kan du bygga en åttkantig pallkrage eller flera kragar som hänger ihop. Påsarna i mikrofiber, som blev ”Årets trädgårdsprodukt” 2015, kan du tömma och tvätta i maskin när odlingssäsongen är över.

Lastpallar från USA

Lastpallar och pallkragar kom till Europa från USA under andra världskriget. De var avsedda för att transportera krigsmaterial på järnväg och utformade för att kunna lyftas av en gaffeltruck. Efter kriget blev pallarna kvar.

rädisorSenare säsong

Om du inte hinner få i gång din pallkrageodling nu i vår finns det fortfarande chans senare i sommar. Eftersom det växer fort i kragarna kan du så sallad, rädisor och andra snabbväxande sorter även i början av juli. Men eftersom det då är varmare i luften gäller det att vattna ordentligt.