Så påverkar din tv miljön
Ingen av våra testade tv-apparater är ens nära ett positivt miljöbetyg. Extra usel är informationen kring de tusentals kemikalier som varje tv innehåller.
Svenskarna kommer att köpa över 700 000 tv-apparater i år. Alla dessa nya platt-tv påverkar miljön i stor utsträckning. Därför har vi granskat innehållet i 12 tv-modeller från sju olika tillverkare.
Inte en enda tv får godkänt. Alla utom en modell får det samlade omdömet mindre bra. Lyxmärket Loewes tv är ännu sämre och får omdömet dåligt. Den är inte miljömässigt acceptabel på någon punkt.
Både manualen och skyddsplasten i kartongen väger vardera nästan ett kilo. Det är betydligt mer än hos de andra tv-apparaterna och innebär onödigt slöseri med papper och plast. Loewes kartong är också enorm, vilket gör att transporterna från fabrik till butik sliter onödigt på miljön. Det får helt enkelt plats färre tv-apparater per lastbil.
4 000 kemikalier i en tv
En tv innehåller över 4 000 olika kemikalier. Väldigt lite forskning finns som visar hur deras sammansättning och blandning påverkar människor och natur. Vi har undersökt ett sextiotal av de mest omstridda kemikalierna som finns i tv:n.
Resultatet är nedslående, ingen tv får acceptabelt betyg i kemikalietestet. Vi hittade allt från ftalater och arsenik till bly i innanmätet. Här skulle hårdare lagstiftning göra stor nytta.
Vi frågade tillverkarna om de ytterst få kemikalier som faktiskt är förbjudna eller har tydliga gränsvärden. Alla svar vi fick var helt korrekta, däremot kunde de inte säga någonting alls om alla de andra tusentals kemikalierna i deras tv-modeller.
Vi har undersökt hur lätt det är att reparera tv:n. Ju längre en tv lever, desto mindre naturresurser går det åt. En konstruktion där enskilda delar är lätta att byta gör reparation ekonomiskt försvarbart. I vår granskning fann vi att plasmaskärmar är svårare att laga än LCD-skärmar ochrisken är därför större att plasman blir en slit och släng-pryl.
Men en lättreparerad konstruktion är bara första delen av miljökedjan; tillverkaren måste också ha en fungerande organisation av reparatörer. Annars blir det mer lönsamt att skrota den trasiga tv:n och skaffa en ny, både för dig som konsument och för tillverkaren om det gäller ett garantiärende. Vi har dock inte kunnat undersöka tillverkarnas serviceorganisation – passa på att fråga personalen i tv-butiken om de olika tillverkarnas riktlinjer för reparation.
Skilda komponenter förenklar
Att tv:ns olika komponenter är åtskilda gör inte bara tv:n lättare att reparera; möjligheten till återvinning ökar också rejält. De största delarna i en tv är skärmen, högtalarna, kretskortet och plasthöljet. De ska i sin tur vara enkla att montera isär för att varje enskild komponent ska kunna återvinnas på rätt sätt.
Plasten i en tv är impregnerad med flamskyddsmedel och innehåller olika färgblandningar. Därför kan den oftast bara återvinnas en enda gång till plast av sämre kvalitet, sedan är det stopp i kretsloppet.
Tv:ns metaller är lättare att återvinna i ren form för att användas om och om igen, men på grund av att många komponenter sitter ihop är det svårt att återvinna all metall som tv:n innehåller.
Enklast att återvinna i testet är Sharps och Philips LED-modeller, men även Samsungs vanliga LCD-tv får acceptabelt betyg.
Text: Hampus Engstedt
Vad har vi inte granskat?
Vi har inte undersökt hur tillverkningen går till i fabrikerna, vare sig miljömässigt eller etiskt. 2008 gjorde vi en etisk granskning av elva tv-tillverkare.
Miljötips inför tv-köpet
Storleken spelar roll. Köp en tv med liten skärm för att spara energi vid både tillverkning och användning.
Dags att uppgradera tv:n?
Den oerhört snabba tekniska utvecklingen ger oss konsumenter bättre tv-apparater, men miljön blir lidande. Ju oftare det kommer nya standarder och funktioner, desto större risk är det att vi slänger våra ”gamla” tv-apparater och köper nytt bara för att få ”det senaste”.
Exempel på sådana tekniksprång just nu är 3D och den nya marksända digital-tv-standarden DVB-T2. För miljön vore det bäst om tv-tillverkarna konstruerade sina modeller så att de kunde uppgraderas med framtida tekniker. Varför kan man inte det i dag? Vi lät denna fråga gå vidare till två tillverkare:
Torbjörn Sjöving, tv-produktchef på Sony:
– Vi försöker bygga uppgraderingsbara tv-apparater så långt det går. Men en tv är inte som en dator där det enkelt går att uppgradera operativsystemet och få helt nya funktioner. Vi kan inte alltid förutse vad som kommer i framtiden. När det kommer ut nya sändningsstandarder försöker vi få ut den nya tekniken så snabbt som möjligt för att minimera antalet producerade tv med den gamla standarden.
Erik Johannesson, pr-chef på Samsung:
– Den tekniska utvecklingen har gått otroligt fort de senaste åren, och allt tyder på att det fortsätter. Vi försöker bygga in en rad nya tekniker som vi ser i framtiden, men det är svårt att vara flexibel i hårdvaran.