Hoppa till innehållet

Här är dina rättigheter vid återkallelse

Kan du få skadestånd och vad gäller om kvittot är borta? Vi reder ut dina rättigheter när varan du köpt dras tillbaka från marknaden. 

Publicerad

matbutik

Matvarubutiker uppmanar ofta sina kunder att återlämna återkallade varor och få pengarna tillbaka. Men lagen ger dig även rätt till en annan typ av kompensation.

När en vara återkallas på grund av att det föreligger en konstaterad eller misstänkt säkerhetsbrist, är det ur konsumenträttslig synpunkt detsamma som att varan har ett fel (vilket ju såklart är uppenbart). Det är ingen skillnad om företaget självmant återkallar produkten eller om det sker efter ett myndighetsbeslut.

När en vara har ett fel har företaget rätt att i första hand åtgärda felet, i andra hand erbjuda omleverans (du får en ny likadan vara) och i först tredje hand kan du häva köpet och få pengarna tillbaka.

I många fall är de två första åtgärderna inte aktuella vid en återkallelse. Till exempel kan ju livsmedel med för höga halter av bekämpningsmedel inte lagas. Inte heller vill du ha en ny förpackning med samma gifthalt. Oftast uppmanar företag sina kunder att lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Men du har också rätt att, i stället för återbetalning, få en annan likvärdig vara.

Har du till exempel köpt tre kilo vindruvor till extrapris för 15 kronor kilot av en sort som återkallas, kan du kräva av butiken att få tre kilo av en likvärdig sort istället för att få 45 kronor tillbaka. Det spelar ingen roll att du ätit upp druvorna, felet på varan finns ju kvar. Har butiken inga giftfria druvor i lager kan du gå till en annan matbutik och köpa tre kilo av likvärdig sort och sedan begära ersättning för kostnaden.

Däremot kan du inte kräva något utöver en likvärdig vara eller pengarna tillbaka om det inte orsakat dig ekonomisk skada. Att du frossat i cancerogena druvor spelar ingen roll enligt konsumentköplagen. Får att få ersättning för ”sveda och värk” eller liknande måste du använda skadeståndslagen och bevisa att företaget uppsåtligen, av vårdslöshet, eller genom en brottslig handling orsakat skadan, och det är svårt. Om du däremot exempelvis behövt betala bussbiljett för att åka till butiken och lämna tillbaka druvorna har du rätt att få ersättning för busspengarna.

Återkallelserna kan vara allt från salmonellasmittade ägg till pipmuggar som kan orsaka kvävning.

Du behöver inte ha kvar kvittot för att få pengar tillbaka, däremot måste du kunna visa att du köpt varan i butiken. Kanske är det en förpackning som bara finns i en butik eller så kan du visa kontoutdrag. Butikskedjor accepterar oftast att du lämnar tillbaka varan i närmaste butik. Men det är inte något du har rätt till enligt lagen, så om kedjan mot förmodan kräver att du går till samma butik där du köpte varan måste du göra det.

Läs Råd & Röns lista över aktuella återkallelser av farliga produkter